Dilemma a helyes fogápolásról

2016. 11. 21.

Forogjon, rezegjen, vagy pulzáljon! Legyen hagyományos, ami kiváló kézügyességet igényel, vagy legyen inkább trendi elektromos, ami helyettünk is elvégzi ezt a fontos feladatot? Nehéz kérdés ez, amire nem lehet egyértelmű választ adni.

Az egyéni szájhigiénia legfontosabb eszköze a fogkefe, amit ha helyesen használunk, eltávolíthatjuk az ételmaradékot, a lepedéket, vagy egyébb enyhébb elszíneződést. Fontos kiemelnünk a helyes használatot. Szakemberek szerint ugyanis, igen kevés ember tud úgy fogat mosni a hagyományos fogkefével, amellyel megfelelő hatást érhetünk el. A fogkefe vízszintes mozgatása még mindig helytelen, helyette a kis körkörös és a söprögető mozdulatokat kell elsajátítanunk ahhoz, hogy fogunk minden felszínét elérjük, úgy, hogy közben ínyünket se sértsük fel.

Az első elektromos fogkefe közel 70 évvel ezelőtt jelent meg, ami azóta számos újításon ment keresztül. Rezgő-, forgó- és pulzáló mozgásukkal minden fogat egyenként képesek megtisztítani. Az alapvető tisztítási módok mellett, mint például a mélytisztítás, fehérítő fogmosás, ínymasszírozás, az elektromos fogkefét ma már nyelvtisztító funkcióval is ellátták. Az elektromos fogkefe használatának egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényel különösebb kézügyességet, s mivel a feje kisebb a hagyományos társánál, ezért segítségével jobban hozzáférhetünk a nehezebben tisztítható helyekhez is.

Általánosságban elmondhatjuk, az elektromos fogkefe használata hatékonyabb fogtisztítást eredményez, de beszerzése költségesebb. Ám akár a hagyományos, akár az elektromos megoldás mellett döntünk, 8- 12 hetente fogkefét illetve tisztítófejet le kell cserélnünk. Ha hajlamos vagy a fogínyvérzésre, a fogágybetegségre akkor érdemes hamarabb lecserélni kedvenc fogkefédet. Ha torokgyulladásod, mandulagyulladásod, herpeszed vagy aftád volt, akkor cserélj azonnal, mivel egy baktériumokkal hemzsegő fogkefe fokozza a visszafertőzés kockázatát.

Amikor igényes szájápolásról beszélünk, akkor feltétlenül meg kell említenünk a fogköztisztító kefét, más néven az interdentális fogkefét és a fogselymet is. Mindkét termék elsődleges feladata, hogy azokon a területeken is eltávolítsa a lepedékeket, ahova sem a hagyományos, sem az elektromos fogkefével nem érhetünk el. A legtöbb fogszuvasodás és fogkő a fogközökben keletkezik, ezért kiemelt fontosságú ezen területek tisztán tartása. A fogköztisztító kefe különböző méretben kapható, így mindenki megtalálja a számára megfelelőt. A kémiai úton ható szerek, a különböző fertőtlenítő szájöblögetők használata nem helyettesíti, de nagyszerűen kiegészíti a fent említett eszközöket. Használatuk különösen szájsebészeti beavatkozás előtt vagy után, fogínygyulladás kezelése során, kellemetlen szájszag megszüntetésére javasolt, mivel ezek a szájvizek remek antibakteriális hatásúak.

Következő blog bejegyzésünk témája: Milyen fogkrémet használjunk?

Like-oljon minket a facebook oldalunkon , igy nem marad le hetente frissülő bejegyzéseinkről.

Kavics Dental csapataTovábbi cikkek

KavicsDental
2018. 05. 09.

Mit jelent visszakapni fogaink épségét?

Nagyon szeretjük a komplikált eseteket, mert igazi szakmai kihívást jelentenek. Ezek közé tartozik Ibolya kezelése is, akinek egy teljes alsó és felső fogpótlással segítettünk visszanyerni fogai épségét, és ezzel visszaadni megannyi már-már elfeledett élményt...
tovább
KavicsDental
2018. 05. 08.

Céline gyönyörű mosolyának története

Céline, egy régóta a Kavics Dentálba járó páciensünk, Petra legjobb barátnője. Sok közös van bennük, amikből egyet kiemelnénk az eset hátterének megindoklására, ez pedig az, hogy mindketten imádják a kávét. Ez akár napi 3-4 kávét is jelent.
tovább
KavicsDental
2018. 02. 26.

Csatlakozz Te is az elit klubhoz!

Tom Cruise, Angelina Jolie, Harry Herceg, Serena és Venus Williams, a Hermionét alakító Emma Watson… mi a közös bennük, azon kívül, hogy mind híresek és szépek? Hát persze...! A fogszabályozás, méghozzá rögzített készülékkel!
tovább


Kérjen időpontot a Kavics Dentalba!