Fogkrém dilemma

2016. 12. 05.

Milyen a tökéletes fogkrém? Olyan, amit a mindennapokban is szívesen használsz. A fogkrém kiválasztása során hagyatkozzunk mindig az ízlésünkre. Fontos, hogy az íze, az állaga, a habzóképessége legjobban megnyerje a tetszésünket, de lényeges szempont még, hogy alaposan tisztítson, fogszuvasodás gátló hatással rendelkezzen, és a fogaink is fehérebbek legyenek használatával. Nézzük meg, pontosan milyen készítményekkel is találkozhatunk a polcokon, vegyük sorra a felsorolt szempontokat!

A magas fluoridtartalmú fogkrémek jelentős fogszuvasodás gátló hatással rendelkeznek, vagyis ha ezeket használva jó fogmosási technikát alkalmazunk, akkor a fogszuvasodás és fogágy betegségek előfordulása jelentősen csökkenthető, de intenzív habzó hatásuk nincs. Sajnos, így a legjobb védelmet nyújtó gyógy fogkrémek kevésbé népszerűek egy átlagos fluoros fogpasztától. A fogkrémek fluortartalma egy igen vitatott kérdés, mert a fluor tiszta formájában alapvetően egy erős méreg, de mindemellett esszenciális nyomelem is, ami elengedhetetlenül szükséges az emberi csontok és a fogazat felépítéséhez. Néhány fogkrémben szerves fluor vegyületet, úgynevezett olafurt lehet találni, szakemberek szerint ezek az anyagok azért is jobbak, mert könnyebben beépülnek a szervezetbe és káros hatásaik is lényegesen kevesebbek  .

image

Az alapos tisztítóhatás több tényezőből tevődik össze, fontos a jó plakkoldó hatás és a hatékony fogkímélő dörzshatás is. (A plakk valójában nem más, mint a baktériumok által épített váz a fogak felszínén.) Ezeket a feladatokat csak az igazán jó minőségű, drágább fogpaszták végzik el alaposan, mert olyan korszerű anyagokat használnak, amik elbánnak az erősen tapadó elszíneződésekkel, ételmaradékokkal, kezdődő fogkővel, úgy hogy közben nem koptatják a fogat, és a fogzománccal is kíméletesek. Hogy melyik fogpaszta segít a legjobban a szájápolásban, azt fogmosás után plakkfestő tabletták segítségével ellenőrizhetjük.

image

Ki kell, hogy ábrándítsunk titeket! Sajnos a fehérítő fogkrémmel sosem lesz olyan gyönyörű mosolyod, mint amit a reklámokban láthatsz.  A fogpaszta fehérítő hatása legfeljebb percekig tartó, csillogásfokozó hatás lehet, de valódi fogfehérítésről ebben az esetben egyáltalán nem beszélhetünk. Ellenben súlyos mellékhatása lehet egy fehérítést, fogkő eltávolítást vagy bármi különleges hatást ígérő fogkrémnek, ami miatt nem érdemes ilyen készítményt választanod.

 

image

Mégis milyen fogkrémet válasszunk? Válasszunk a pénztárcánknak megfelelő, általános célú, gyógynövény-kivonatot tartalmazó fogpasztát. A legtöbb ismert fogkrémmárka teljesen megfelelő fogkrémet készít, ami az általános elvárásoknak maradéktalanul megfelel. Bizonyos panaszok esetén, mint fogérzékenység, ínyvérzés érdemes speciálisan erre a területre kifejlesztett fogkrémet használni.

 

image

Következő blog bejegyzésünk témája: Otthoni fogfeherítés vs rendelői fogfehérítés?

Like-oljon minket a facebook oldalunkon , igy nem marad le hetente frissülő bejegyzéseinkről.

Kavics Dental csapataTovábbi cikkek

KavicsDental
2018. 05. 09.

Mit jelent visszakapni fogaink épségét?

Nagyon szeretjük a komplikált eseteket, mert igazi szakmai kihívást jelentenek. Ezek közé tartozik Ibolya kezelése is, akinek egy teljes alsó és felső fogpótlással segítettünk visszanyerni fogai épségét, és ezzel visszaadni megannyi már-már elfeledett élményt...
tovább
KavicsDental
2018. 05. 08.

Céline gyönyörű mosolyának története

Céline, egy régóta a Kavics Dentálba járó páciensünk, Petra legjobb barátnője. Sok közös van bennük, amikből egyet kiemelnénk az eset hátterének megindoklására, ez pedig az, hogy mindketten imádják a kávét. Ez akár napi 3-4 kávét is jelent.
tovább
KavicsDental
2018. 02. 26.

Csatlakozz Te is az elit klubhoz!

Tom Cruise, Angelina Jolie, Harry Herceg, Serena és Venus Williams, a Hermionét alakító Emma Watson… mi a közös bennük, azon kívül, hogy mind híresek és szépek? Hát persze...! A fogszabályozás, méghozzá rögzített készülékkel!
tovább


Kérjen időpontot a Kavics Dentalba!