Újévi fogadalmak!

2017. 01. 03.

Petárdák pattogásától, pezsgősüvegek durranásától, újévi fogadalmaktól hangos a világ minden év szilveszter éjjelén. Új nyelv megtanulása, drasztikus fogyókúra, rendszeres testmozgás, spórolás, utazás, káros szenvedélyekről való lemondás, nagyi gyakoribb meglátogatása, a folyton elhalasztott fogászati kezelés beiktatása stb.A lehetőségek és kívánságok tárháza végtelen.

Lássuk be, nem olyan könnyű ezeket ígéreteket betartanunk, kutatások szerint az emberek 75-80 százaléka nem képes megtartani fogadalmaikat, az ígéretek többsége már a gondolat megszületésekor is elmúlásra van ítélve. Vagy azért, mert nem gondoljuk komolyan, vagy egyszerűen csak néhány pohár pezsgő elfogyasztása után, hirtelen felindulásból teszünk ígéretet magunknak.


Mi azért - mindenféle kutatás ellenére - most mégis arra ösztönzünk titeket, hogy ne adjátok fel a próbálkozásokat túl könnyen. Sőt, ha lehet, bővítsétek néhány igen hasznos, egészségetek szempontjából nélkülözhetetlen tennivalóval újévi fogadalmaitok listáját!
Először is, fogadjátok meg, hogy jobban vigyáztok fogaitok épségére! Félévente keressétek fel fogorvosotokat, még akkor is, ha nincs semmiféle panaszotok. Ezeken az ellenőrzéseken a szakemberek megállapíthatják, hogy egy-egy tömés milyen állapotban van, javasolják e a tömés esetleges cseréjét. Sokan azt gondolják, ha egyszer egy fogat betömettünk, akkor az élethosszig tartó megoldást jelent, ami egyáltalán nincs így. A töméseket 5 évente javasolt cserélni, hiszen a tömés és a fog illeszkedésénél idővel újra kialakulhat szuvas terület.

 


Nemcsak az egészséges, karcsú vonalakért, de fogaink megóvása miatt is egyáltalán nem mindegy milyen élelmiszereket fogyasztunk. Az édességek, a nyalókák, ragacsos cukorkák különösen nagy pusztítást végeznek a szánkban. Ha már mindenképpen édes ízekre vágyunk, együnk inkább könnyen olvadó finomságokat, kerüljük a cukorkát, a nyalókát és a karamellát, melyeket sokáig majszolhatunk. Különösen veszélyes fogainkra a magas keményítőtartalmú élelmiszerek, melyek makacsul beragadhatnak a fogaink közé. Itt elsősorban a chipsre, a sült krumplira, a fehér kenyérre gondolhatunk, melyek fogyasztása után minden alkalommal érdemes fogat mosnunk. Az ételek mellett a cukros és alkoholos italok gyakori fogyasztása is vezethet fogaink szuvasodáshoz. Kevesen tudják, de a gyógyszerek egy része is tartalmazhat fogzománcot károsító összetevőket, ami ellen a leghatásosabb módszer, ha fluoridtartalmú szájvízzel öblögetünk. Jó hír viszont, hogy a magas rosttartalmú zöldségek, gyümölcsök mellett a különböző tejtermékek, natúr joghurtok, kemény sajtok is jó hatással vannak szervezetünkre, fogainkra, mivel ezek az anyagok fokozzák a nyálelválasztást. A megfelelő nyáltermelés helyes szájápolási szokásokkal párosulva a lehető leghatékonyabb természetes védelem az ínybetegségek és a fogszuvasodás kialakulása ellen. A fogkímélő étrend mellett fontos, hogy naponta legalább kétszer mossunk fogat, és egyszer használjunk fogselymet is. Étkezés után segíthet, ha vizet iszunk, vagy a szánkat alaposan kiöblítjük.
Újévi fogadalmat megtartani, a változás útjára lépni nem kis feladat! De egy kis odafigyeléssel, tudatos táplálkozással, egészséges életmóddal sokat tehetünk egészségünkért, egészséges fogainkért!

 További cikkek

KavicsDental
2018. 05. 09.

Mit jelent visszakapni fogaink épségét?

Nagyon szeretjük a komplikált eseteket, mert igazi szakmai kihívást jelentenek. Ezek közé tartozik Ibolya kezelése is, akinek egy teljes alsó és felső fogpótlással segítettünk visszanyerni fogai épségét, és ezzel visszaadni megannyi már-már elfeledett élményt...
tovább
KavicsDental
2018. 05. 08.

Céline gyönyörű mosolyának története

Céline, egy régóta a Kavics Dentálba járó páciensünk, Petra legjobb barátnője. Sok közös van bennük, amikből egyet kiemelnénk az eset hátterének megindoklására, ez pedig az, hogy mindketten imádják a kávét. Ez akár napi 3-4 kávét is jelent.
tovább
KavicsDental
2018. 02. 26.

Csatlakozz Te is az elit klubhoz!

Tom Cruise, Angelina Jolie, Harry Herceg, Serena és Venus Williams, a Hermionét alakító Emma Watson… mi a közös bennük, azon kívül, hogy mind híresek és szépek? Hát persze...! A fogszabályozás, méghozzá rögzített készülékkel!
tovább


Kérjen időpontot a Kavics Dentalba!