Fogszabályozás Budapesten

Fogszabályozás Magyarországon

Az ország fogszabályozási ellátását hozzávetőleg 500 – 550 fogszabályozó szakorvos végzi. A fogszabályozás elérhető állami szolgáltatóknál, illetve magánszolgáltatóknál. Az állami ellátás igénybevétele feltételekhez kötött (pl. életkor), területi lefedettsége nem túl jó, sok helyen nagyon hosszú várólisták vannak, illetve a fogszabályozási kezelések teljes palettája nem érhető el. A magánszolgáltatóknál bárki részt vehet fogszabályozó kezelésen, a területi lefedettség jobb és vannak olyan szolgáltatók, ahol minden kezeléstípus elérhető.

A cél ebben a cikkben viszont nem az, hogy az állami és a magán fogszabályozó kezeléseket összehasonlítsuk, hiszen mindegyik ellátási típusnak van előnye és hátránya, dolgoznak kiváló és nem annyira jó fogszabályozó orvosok mind az állami, mind a magánellátásban. Azt próbáljuk inkább megvilágítani, hogy mire lehet számítani Budapesten, illetve az ország más részein annak, aki fogszabályozó kezelést szeretne igénybe venni.

 

Fogszabályozás Budapest

A fogszabályozó orvosok területi eloszlása nagyon egyenlőtlen, az orvosok egy jelentős része Budapesten vagy környékén dolgozik. Éppen ezért a Budapesten fogszabályozó kezelést igénybe venni vágyók számára a fogszabályozó kezelés minden típusa elérhető, olyan esetek is kivitelezhetőek, amelyek több orvos (szájsebész, parodontológus, általános fogorvos) együttes munkáját igénylik.

A fogszabályozás ára nagy eltéréseket mutat, lehet viszonylag olcsón, illetve nagyon drágán is kezelést igénybe venni. Az egyetemi városokban, illetve néhány nagyvárosban a helyzet nagyon hasonló Budapesthez, számos kiváló orvos felszerelt rendelőben és modern technológia segítségével végzi a fogszabályozó kezeléseket.

 

Fogszabályozás Budapesten és nagyvárosokon kívül

A helyzet sajnos nem ennyire biztató az ország egyéb területein. A területi lefedettség – még magánszolgáltatók esetében is – sokszor rossz, aki fogszabályozó kezelést szeretne igénybe venni, nem feltétlenül talál a lakóhelyéhez közel eső fogszabályozó orvost. Az állami ellátásban pedig – ahol van a közelben – sokszor olyan hosszúak a várólisták, hogy olyan, mintha nem is lenne állami ellátás. Például egy 13 éves, kezelést igénylő gyermeknél egy 3 éves várólista az állami ellátás lehetőségét praktikus okokból kizárja.

Ha van is magánszolgáltató a közelben, az orvosok között nincs árverseny (mert nincs több orvos a környéken), így a kezelésnek sokszor magas a költsége. Ha van is szolgáltató, és a kezelés is elérhető árú, nem biztos, hogy a páciens által kívánt kezelés (pl. láthatatlan fogszabályozás, több orvos együttműködését igénylő kezelések) az adott szolgáltatónál elérhető.

Amit le kell szögezni: Budapesten és az ország egészében dolgozik számos nagyon jó orvos az állami és a magánellátásban egyaránt. Önmagában az, hogy valaki hol és milyen finanszírozási formában dolgozik, semmit nem mond el arról, hogy a fogszabályozó orvos jól végzi-e a munkáját. Páciensként viszont könnyebb egy nagyvárosban, például Budapesten olyan fogszabályozó kezelést igénybe venni, ami a páciens igényei szerint való. Ez egyszerűen azért van, mert sok orvos nyújt sok típusú szolgáltatást, így könnyebb találni egy olyan rendelőt, ahol szakmailag, emberileg és felkészültségben is azt kapja a páciens, amit szeretne. A területi lefedettség egyenlőtlensége sokszor azt eredményezi, hogy a páciensek hajlandóak inkább többet utazni, hogy az általuk választott orvosnál tudjanak kezelésen részt venni.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!