Kivehető fogszabályozó

A kivehető készülékeket nagyon sok módon lehet kategorizálni, a sok lehetséges kategória és az annál még nagyobb számú készülék (gyakori, hogy egy készüléket a készülék kitalálója után neveztek el) áttekintése meglehetősen nehéz. A kivehető készülékek áttekintésében próbálunk segítséget nyújtani.

Kivehető fogszabályozó készüléknek nevezzük a páciens által könnyen eltávolítható fogszabályozó eszközöket. Ezen logika szerint négy kategóriát érdemes elkülöníteni:

 • Átlátszó sínes fogszabályozás
 • Retainer-ek, melyeknek célja a kezelés során elért eredmény megtartása
 • Funkcionális készülékek (más néven funkciós készülékek vagy bimaxilláris készülékek
 • Aktív készülékek, lemezek

 Jelen cikkünkben kizárólag a negyedik kategóriával, az aktív készülékekkel, lemezekkel foglalkozunk. (A készülék és a lemez szavakat a cikkben szinonimaként használjuk.)

 

A kivehető fogszabályozó készülék részei

A kivehető lemezeknek három fő alkotórésze van:

 • Aktív elemek: fogmozgatást végzik
 • Helyben tartó (retenciós célú) elemek: céljuk, hogy a lemez jól illeszkedjen, ne essen ki
 • Alaplemez: az aktív és a retenciós elemeket köti össze

 

Aktív elemek

Az aktív elemek segítségével történik a fogak mozgatása, azaz ezek a készüléknek azok a részei, amelyek erőt fejtenek ki a fogakra. Általában három típusú aktív elemet tartalmazhat egy kivehető készülék: rugókat, csavarokat, illetve elasztikus (értsd gumiból készült) kiegészítők. A rugók sokféleképpen osztályozhatóak: eltérhetnek formájukban (pl. Z-rugók vagy T-rugók), elhelyezkedésük, rögzítésük alapján, illetve több átmérőben és hosszban is léteznek. A rugó kialakítása határozza meg a fogra ható erő irányát és nagyságát, ezért fontos a helyes paraméterű rugók kiválasztása és készülékbe építése. A csavarok az alaplemezt két részre osztják (lehet két egyenlő vagy két eltérő méretű részre). A csavarok szerepe a fogívek tágítása. Az elasztikus kiegészítők általában gumiból készült karikák, amelyek méretben és a kifejtett erőhatásban eltérhetnek.

 

Retenciós elemek

A retenciós elemek célja a lemez helyben tartása. A retenciós elemeket úgy kell kialakítani, hogy aktív fogmozgatást ne végezzenek, a komfortos viselést ne zavarják, a lágyrészeket ne sértsék. A retenció legtöbb esetben kapcsokkal történik (ezek közül is az Adams-kapocs a leggyakoribb), illetve labial ív is segítheti a retenciót. (A labial ív a készülékbe épített fém drót, amely az első fogak előtt helyezkedik el, és funkcióját tekintve szolgálhatja a retenciót, illetve az aktív fogmozgatást is. Azaz a felhasználása kettős, és a klinikai igénytől függően lehet a készülék aktív vagy retenciós eleme.)

 

Alaplemez

Az alaplemez akrilátból készül, az aktív elemeket és a retenciós elemeket tartja össze. Az alaplemez van, hogy a fogak mozgatásában is tölt be szerepet. Ilyen lehet például a felharaptató sánc, ahol az akrilát vastagabb a felső metszőfogak mögött. A készülék ilyen típusú módosítása hasznos lehet mélyharapás korrigálására.

 

Milyen esetekben használható a kivehető fogszabályozó készülék?

Az alábbiakban felsorolunk néhány helyzetet és harapási rendellenességet, amikor a kivehető fogszabályozó eredményes lehet. Ez nem jelenti azt, hogy mindig az is lesz. A fogszabályozó orvos egy konzultációt követően tudja eldönteni, hogy kivehető fogszabályozóval van-e reális esély a kívánt eredmény elérésére. Fontos leszögezni, hogy sok harapási rendellenesség nem kezelhető kivehető készülékkel. A kivehető fogszabályozós kezelésre önálló kezelésként és a rögzített fogszabályozós kezelést kiegészítő kezelésként is sor kerülhet.

 • A kivehető fogszabályozó fogak egyesével történő és csoportos mozgatását is lehetővé teszi.
 • A fog valamilyen irányú döntése szükséges: a kivehető fogszabályozó a fog gyökercsúcsának mozgatását és a fog testes mozgatását nem teszi lehetővé, mert a készülék a foggal csak egy ponton érintkezik. A fogak koronájának döntése viszont lehetséges.
 • Mélyharapás kezelése: felharaptató sánccal ellátott lemezzel a növekedésben lévő páciensnél a mélyharapás bizonyos esetekben kezelhető.
 • Keresztharapás kezelése: Az aktív elemek (rugók, csavarok) segítségével a felső fogív szélesíthető, amely az oldalsó keresztharapás kezelésére hasznos lehet. Elülső keresztharapás kezelése is történhet kivehető készülékkel, ha van elég hely, és a fogak későbbi visszarendeződése elkerülhető. (Ennek egyik fontos eleme, hogy a kezelés végén a felső metszőfogak fedjenek valamennyit az alsókból.)
 • Extrudálás és intrudálás

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!