Láthatatlan fogszabályozás – tervezés

A láthatatlan fogszabályozás kényelmes, átlátszó sínek sorozatával történik. Bár a páciens már csak az elkészült sínnel találkozik, a különböző láthatatlan sínes rendszerek megértéséhez elengedhetetlen azoknak a döntéseknek az ismerete, amelyeket a gyártók hoznak meg a kivitelezés egyes fázisaiban.

 

Emlékeztetőül a műanyag sín gyártásának öt állomása:

  • Tervezéshez szükséges információk összegyűjtése
  • Tervezés
  • 3D nyomtatás
  • Mélyhúzás
  • Műanyag sínek kidolgozása

 

Tervezéshez szükséges információk összegyűjtése

Tervezni megfelelő információk alapján lehet. Ezt a célt szolgálja a konzultáció, melynek keretében többek között sor kerül a lenyomatvételre, állapotfelmérésre, illetve fotók és röntgen(ek) készítésére. A konzultáció részleteiről ebben a cikkünkben olvashat.

 

Láthatatlan fogszabályozás tervezése

A tervezés történhet manuálisan vagy digitálisan. A manuális tervezés mára már csak kevés gyártónál érhető el. Nem meglepő az annak fényében, hogy a digitálisan tervezett kezelés egyszerűbb, pontosabb tervezést és későbbi kivitelezést tesz lehetővé.

A digitális, szoftveres tervezés lényege leegyszerűsítve, hogy minden egyes fognál meg kell nézni, hogy mekkora és milyen irányú mozgásra van szükség. Például a jobb felső 2-es fogat 2 mm-rel el kell tolni a középvonal irányába, illetve 15°-ot dönteni kell rajta. Az relatíve állandó, hogy milyen jellegű fogmozgatásoknál egy 2 hétig hordott sín mekkora mozgást tud elvégezni. Legyen ez a fent elkezdett példában 0,2 mm testes mozgatásnál, illetve 5° döntésnél (az itt használt számok nem feltétlenül tükrözik a valóságot).

Ez azt jelenti, hogy 10 egymás utáni sín segítségével elvégezhető a kívánt mozgás. Például úgy, hogy  az első három sín mindegyikével döntjük és testesen mozgatjuk a fogat, míg a negyedik síntől kezdve már csak testesen mozgatjuk és nem döntjük a fogat. Ahhoz, hogy az egész fogazat korrigálható legyen, nem elég a fogakat külön vizsgálni, azok egymáshoz való viszonyára is figyelemmel kell lenni. Különben előfordulhat az, hogy pl. egy fog mozgatását azért nem lehet elvégezni, mert a mellette lévő fog miatt a mozgatni kívánt fog számára nincs elég hely.

 

A digitális tervezés előnye

A digitális tervezés azért jó, mert a szakorvos tapasztalatát és a szoftver nagy esetszámból fakadó tapasztalatát egyaránt felhasználja.

A szoftvert sokan használják, a felhasználók által felhalmozott tapasztalat alapján pedig pontosítani lehet a szoftvert.  Mondunk erre egy példát. A jó szoftvernek vannak megbízhatóan működő alapbeállításai pl. arra nézve, hogy egy sín mennyit tud dönteni egy fogon. Ez a szám (maradjunk a fent használt 5°-nál) nem egy tetszőleges szám, hanem sok, a szoftverrel tervezett, valóságban kivitelezett kezelés eredménye. Így aki a szoftveres tervezést végzi, nem kell, hogy  csak a saját tapasztalatára hagyatkozzon, mert a szoftver megmondja neki, hogy milyen fogmozgatásnál mi az a maximum elmozdulás, ami egy sínnel elérhető, illetve ezen adatok alapján kiszámolja, hogy hány sín kell a páciensnek.

A szoftver egy általa ideálisnak vélt kezelési tervet javasol. A valóságban azonban vannak olyan információk, amelyek a szoftvernek nem állnak rendelkezésére. Ilyen például a páciensnek egy különleges kérése, a páciens fogászati előtörténete vagy bármely más tényező, amelyről a kezelést végző szakorvos azt gondolja, hogy a kezelés szempontjából jelentőséggel bír. Ilyen esetekben a szakorvos a szoftver által tervezett kezelési tervet felülbírálja és módosítja.

A szoftver – szakorvos munkamegosztás tehát éppen azért jó, mert a szoftver gyorsan és pontosan elvégzi a rutinfeladatokat, a szakorvosi felügyelet viszont garantálja azt, hogy minden releváns információ beépüljön a kezelési tervbe komplexebb eseteknél is.

A digitális tervezés terméke egy fájl, amely tartalmazza azokat a geometriai információkat, amelyek alapján a 3D nyomtató segítségével elkészíthetőek az egyedi minták, amelyekre majd a műanyag lapokat rápréselik. A 3D nyomtatásról ebben a cikkünkben írunk.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!