Fogmegtartó kezelések

A fogmegtartó kezelések célja, hogy meg lehessen menteni a károsodott fogat. Akkor van szükség ilyen kezelésekre, amikor a fog már károsodott, de a fogeltávolítás még elkerülhető. Jellemzően ide tartoznak a tömések, inlay-ek, onlay-ek, fogkoronák, illetve a gyökérkezelés. Ha csak a fog külseje sérült, a töméstől a fogkoronáig terjednek a lehetőségek. Ha a fog belseje is érintett már, gyökérkezelésre van szükség.

 

Fogtömés

 A fogszuvasodás károsítja a fogzománcot és az alatta lévő dentint. A tömés segít a fog eredeti funkcióját és alakját visszaállítani. Ezenkívül megakadályozza a további fogszuvasodást, mert a baktériumok nem tudnak bejutni a korábban szuvas területre.

 

Amalgám és fehér tömés

Több típusú fogászati tömőanyag létezik. Régen amalgám tömést készítettek a leggyakrabban. Az amalgám tömések tartósak és hatékonyak, de a mai esztétikai igényeknek már nem felelnek meg. Az új típusú anyagok közül a kompozit tömés és az üvegionomer tömés egyaránt népszerűek. Mindkét anyag több fogszínben létezik, így a páciens eredeti fogszínéhez igazodó tömést lehet készíteni. Az ilyen, új típusú töméseket sok páciens fehér tömésként ismeri. Ezenkívül aranyból is készítenek töméseket.

 

Fogtömés menete

Először a fogorvos eltávolítja a szuvas részét a fognak. Ezután megfelelően előkészíti a fogat, hogy a tömés ne essen majd ki. A megfelelő előkészítés attól függően változik például, hogy milyen tömőanyagot használ a fogorvos, vagy hogy hol van és mekkora a fogszuvasodás. Az előkészítés után a fogorvos a tömőanyagot a kialakított üregbe juttatja. Miután a tömőanyag a fogban megkeményedett, formára igazítja és polírozza a fogat.

 

Inlay, onlay, fogkorona

Az inlay és az onlay abban különböznek a töméstől, hogy nem a páciens szájában készíti el a fogorvos azokat. Elkészítésük hasonló a fogkoronáéhoz. A fogorvos először eltávolítja a szuvas részt, lenyomatot készít a fogról. A fogtechnika ezt követően elkészíti a fogművet, a fogorvos pedig beragasztja azt. Általánosságban elmondható, hogy a tömés kevésbé tartós, mint a három fogmű bármelyike, ára viszont kedvezőbb.

A három fogmű (inlay, onlay, korona) abban különbözik egymástól, hogy a fog mekkora részét kell pótolni. Az inlay a fog csücskeit nem fedi, míg az onlay igen. A fogkorona pedig a fog egész koronai részét fedi. Röviden tehát attól függ, hogy melyikre van szükség a három közül, hogy a fog mennyire károsodott.

 

Gyökérkezelés

Ha a fog belsejét is eléri a károsodás, akkor gyökérkezelésre van szükség. A fog belsejében lévő fogbél gyulladása esetén ugyanis a gyulladás átterjedhet a foggyökeret körülvevő szövetekre. Ez duzzanatot és fájdalmat okozhat. Még ha nem is lép fel fájdalom, a fogat tartó csont károsodhat. Gyökérkezelés nélkül a fogat előbb-utóbb valószínűleg ki kellene majd húzni.  

 

Gyökérkezelés menete

A gyökérkezelés legtöbbször több alkalmat igényel. A menete röviden:

  • A páciens érzéstelenítőt kap, a fogorvos ezután a fogkorona felől megnyitja a pulpakamrát, amiben a fogbél van.
  • A fogbélt a fogorvos eltávolítja a pulpakamrából, illetve a gyökércsatornákból. Mindegyik gyökércsatornát külön megtisztítja és fertőtleníti.
  • Gyógyszeres tömést tesz a pulpakamrába és a gyökércsatornákba a gyulladás ellen.
  • A gyökércsatornákat egy gumiszerű anyaggal kitölti.
  • Ideiglenesen vagy véglegesen lezárja a pulpakamrát. Utána pedig felépíti a fogat például fogtöméssel vagy fogkoronával. 

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!