Retenció a fogszabályozásban

Mi az a retenció a fogszabályozásban?

A retenció a fogszabályozás menetében az utolsó fázis. Az aktív kezelés után kerül rá sor. Célja, hogy a kezelés aktív része alatt elért esztétikai és funkcionális eredményt megőrizze a pácienst. Azért van rá szükség, mert a páciens fogai az aktív kezelés után részlegesen vagy teljesen visszarendeződhetnek.

 

Fogszabályozás után visszarendeződtek a fogaim. Miért?

A fogak visszarendeződése minden fogszabályozó kezelés során kockázat, éppen ezért a kezdeti tervezésnél is már gondolni kell arra, hogy a fogak milyen valószínűséggel stabilizálhatóak a kívánt pozícióban. A fogak visszarendeződésének az okait nehéz azonosítani, van azonban néhány tényező, amely nagy valószínűséggel szerepet játszik a fogak visszarendeződésében.

Növekedés

Az első tényező a növekedés. Az állcsontok növekedése irányonként időben eltér: a jobb – bal irányú (szemből nézve) növekedés fejeződik be először, a függőleges és az elülső – hátulsó viszonylatú növekedés pedig csak később. Tehát ha egy 12 – 13 éves gyermeknél történik fogszabályozó kezelés, akkor még akár éveken át is szükség lehet retenciós kezelésre, amíg a növekedés mindhárom dimenzióban véget ér.

Bár a növekedés a serdülőkor végére zömében véget ér, az élet későbbi szakaszában is lehetnek kisebb változások az alsó és a felső állcsont egymáshoz viszonyított helyzetében. Ez viszont azt jelenti, hogy a fogakra ható erők folyamatosan változnak, amelyek okozhatják a fogak elvándorlását (függetlenül attól, hogy a páciens állt-e fogszabályozó kezelés alatt korábban).

Egy másik, szakmailag nem lezárt kérdés, hogy a bölcsességfogak előtörése okozhatja-e a frontfogak visszarendeződését, torlódását. Klinikailag nem eldöntött kérdés, de nagyon gyakori az az eset, hogy a pácienst fogszabályozták korábban, a bölcsességfogai előtörtek, a frontfogai torlódtak, és a bölcsességfogak eltávolítása után láthatatlan fogszabályozással kívánja kezeltetni a torlódást.

 

Fog körüli szövetek

A második tényező a fogak körüli szövetek állapota. Amikor a fogak mozognak, a szövetek (pl. csontszövet), rostok átépülnek. A szöveteknek, rostoknak az új pozíciójukban rögzülniük kell, ami időigényes folyamat (a szövet típusától függően 3 – 4 hónap vagy akár egy év is lehet). Amíg az új pozícióban nem rögzülnek a szövetek, a fogat az eredeti pozíciójukba visszahúzhatják. Különösen nagy a kockázata az ilyen eredetű visszarendeződésnek azokban az esetekben, ahol a fogat rotálták (hosszanti tengelye körül forgatták el).

A harmadik tényező pedig a nyelv, ajkak, arc nem kiegyensúlyozott nyomása.

 

Miért kell mindezt tudni?

Azért fontos érteni, hogy mik okozhatják a fogak visszarendeződését, mert a visszarendeződés okától függően lehet a fogszabályozó orvosnak ráhatása a retenciós fázis sikerére. Például ha a növekedés okozza a fogak elvándorlását, akkor a fogszabályozó orvos azt megelőzni nem tudja. Ha viszont a fogak körüli szövetek, akkor a fogak visszarendeződése lehet, hogy a megfelelő készülék viselésével elkerülhető.

A kezelés végén elért eredmény megtartása retenciós készülék segítségével történik. A retenciós készülék típusairól itt írunk részletesenarról pedig itt, hogy mennyi ideig kell hordani a retenciós készüléket, illetve milyen esetekben melyik típusú retenciós készülékre van szükség.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!