Kivehető vagy rögzített fogszabályozó

Amikor két típusú kezelés között kell dönteni, akkor alapvetően két kérdést kell feltenni. Egyrészt, hogy melyik kezeléstől várható reálisan a kívánt eredmény. Ha mindkét kezelés elérheti a kívánt eredményt, akkor a kezelések előnyeit és hátrányait kell összehasonlítani, és a páciens egyedi helyzetét figyelembe véve dönteni a kezelés típusáról.

 

Milyen esetekben ajánlott a kivehető és a rögzített fogszabályozó?

A rögzített fogszabályozó több típusú harapási rendellenesség kezelésére használható, mint a kivehető készülék. Egy jó kiindulási alap lehet, ha megnézzük, hogy a kivehető készülék milyen esetekben alkalmazható sikeresen, és ahol a kivehető fogszabályozó kezelés nem kecsegtet sikerrel, ott a rögzített fogszabályozás mellett döntünk. (A kivehető készülékekbe nem értjük most bele a funkcionális készüléket, és a láthatatlan sínes fogszabályozást. A láthatatlan fogszabályozást a rögzített fogszabályozással itt hasonlítottuk össze.) A kivehető készülékek segítségével egyes fogak vagy fogak csoportjai mozgathatóak. Olyan eltérések korrigálhatóak velük, ahol az egyes fogak döntése, extrudálás, intrudálás, vagy a fogív tágítása szükséges (bővebben a témáról itt).

A rögzített fogszabályozóval több típusú fogmozgatás is elvégezhető, így például testes mozgatás is (pl. rés zárásakor szükséges). (A rögzített készülékkel korrigálható eltérésekről itt írunk.) Ha a kezelni kívánt harapási rendellenesség kivehető és rögzített készülékkel egyaránt korrigálható, számba kell venni a kivehető és a rögzített fogszabályozó előnyeit és hátrányait.

 

A kivehető fogszabályozó előnyei

 • Könnyen eltávolítható: a jó szájhigiéniát könnyebb megtartani, az általános fogászati kezeléseket nem zavarja (rögzített készüléknél lehet, hogy el kell távolítani az ívet vagy más kiegészítőt).
 • Könnyen állítható, az aktiválások általában rövidebb ideig tartanak, mint a rögzített készüléknél
 • A foggyökér felszívódásának kisebb az esélye
 • Kevésbé költséges

 

A kivehető fogszabályozó hátrányai 

 • Csak bizonyos fogmozgatásokra használható
 • Folyamatos viselést igényel: a páciens megfeledkezhet a készülék viseléséről, így a kezelés sikeressége nagymértékben függ attól, hogy a páciens mennyire tartja be a készülék. viselésével kapcsolatos előírásokat
 • A készülék behelyezése, kivétele eleinte nehézséget okozhat
 • A pácienst zavarhatja a beszédben
 • Az alsó állcsontra készült készüléket nagyon nehéz megszokni (éppen ezért majdnem mindig a felső állcsontra készül kivehető fogszabályozó)
 • A készüléket fogtechnikus gyártja: fontos az ügyes fogtechnikus a kivehető készülékeknél. Ha nem jó a készülék, a kezelés nem lesz sikeres.
 • A készülék törékeny: az esetleges javítások nem feltétlenül végezhetőek el a fogorvosi rendelőben.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!