Fém vagy porcelán fogszabályozó

Esztétikus fogszabályozás

Az esztétikus fogszabályozásra napjainkban nagy az igény. Éppen ezért fontos bemutatni, hogy az esztétikus fogszabályozás milyen módokon történhet. Az egyik opció a láthatatlan sínes fogszabályozás, amellyel egy külön cikksorozatban foglalkozunk. Egy másik opció a nyelv felőli (belső) fogszabályozás. A harmadik opció pedig az esztétikus bracket-ekkel történő fogszabályozás. Jelen cikkünkben a harmadik opciót járjuk jobban körbe.

Az esztétikus (átlátszó vagy fogszínű) bracket anyagát tekintve lehet műanyag vagy porcelán. A műanyag bracket-ek könnyebben elszíneződnek, illetve sok esetben nem elég merevek, ezért a kezelés alatt deformálódhatnak. Bár a műanyag bracket-eket folyamatosan fejlesztik, sok fogszabályozó orvos az esztétikus bracket választásakor a porcelán bracket-eket részesíti előnyben.

 

Mi az a porcelán fogszabályozó?

A porcelán fogszabályozó legtöbbször alumínium-oxidból készül, amely lehet monokristályos vagy polikristályos. A monokristályos alumínium-oxid a természetben pl. zafír kristályként fordul elő, ezért az ilyen típusú anyagból készült fogszabályozókat gyakran hívják zafír fogszabályozónak vagy zafír kristályból készült fogszabályozónak. A zafír kristályból készült fogszabályozó valamelyest áttetszőbb a polikristályos alumínium-oxidból készült fogszabályozónál, az ára pedig magasabb. (Nagyon hasonlóak a monokristályos és a polikristályos fogszabályozó azon fizikai és kémiai tulajdonságai, amelyek a fogszabályozó kezelés szempontjából jelentősek. Ezért a későbbiekben porcelán fogszabályozóként utalunk mindkét típusra.)

 

A porcelán fogszabályozó tulajdonságai

A porcelán bracket-ek anyagtanilag máshogy viselkednek, mint a fém bracket-ek: a fogszabályozás szempontjából jelentős tulajdonságai rosszabbak a porcelán bracket-nek. Éppen ezért – mint a fogszabályozás egyéb területein is – egyik megoldás sem múlja felül minden tekintetben a másikat. A porcelán fogszabályozó esztétikusabb, a fém fogszabályozó pedig a tulajdonságait tekintve optimálisabb.

  • Nagyobb súrlódás: a porcelán fogszabályozó felülete érdesebb, ezért ott nagyobb a súrlódás, ami megnehezít bizonyos típusú fogmozgatásokat. (A súrlódás központi kérdés az önligírozó fogszabályozónál, amelyről itt írunk.) A porcelán bracket-eknél úgy próbálják csökkenteni a súrlódást, hogy jobban megmunkálják a bracket felületét, lekerekítik a sarkokat vagy egy fémből készült lemezt építenek a porcelán bracketbe.
  • Érintkező fog zománca sérülhet: a porcelán fogszabályozó nagyon kemény anyagból készül, ezért a fogak összezárásakor a bracket-tel érintkező fog sérülhet.
  • Nehezebb a bracket-ek felragasztása: a porcelán bracket-ek nem kötnek a ragasztóhoz, ezért általában mechanikus retenció segítségével maradnak fenn a fogon. Ez azt jelenti, hogy a bracket talpát úgy alakítják ki, hogy a talp részeibe folyó ragasztó mechanikailag ne engedje a bracket leválását a fogról. A bracket talpának kialakítása, a fog felszínének előkészítése, illetve a használt ragasztó nagyban befolyásolják, hogy a bracket hogy marad meg a fogon.
  • A bracket eltávolításakor a fogzománc sérülhet: a fém bracket-ek viszonylag jól hajlíthatóak, ezt a tulajdonságukat kihasználva a bracket-ek eltávolítása általában nem jelent problémát. A porcelán bracket sokkal keményebb (és egyúttal törékenyebb), a bracket eltávolításakor eltörhet a bracket vagy sérülhet a fogzománc. (Azért probléma, ha eltörik a bracket, mert a bracket egy része a fogon marad, és azt onnan el kell távolítani, ami a fogzománc sérülésével járhat.)

 

Összefoglaló

  • A porcelán fogszabályozó az esztétikus fogszabályozás egyik alternatívája, a fém fogszabályozónál esztétikusabb
  • A porcelán fogszabályozó létezik monokristályos (zafír kristályból készült fogszabályozó) és polikristályos formában
  • Bár a porcelán fogszabályozót folyamatosan fejlesztik, a fém fogszabályozó mechanikai tulajdonságai néhány szempontból kedvezőbbek

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!