Fogszabályozás ára

A fogszabályozás egy olyan kezelés, amely azon túl, hogy idő- és energiaráfordítást igényel, az anyagi vonzatok tekintetében is átgondolást igényel. Három olyan kérdésről írunk, amelyek – reményeink szerint – segítik a fogszabályozás pénzügyi vonzatának átgondolását és támpontot adnak arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerül a fogszabályozás.

A fogszabályozó kezelés ára sok mindentől függ, a jobb tájékozódás végett a cikkben több helyen írunk árakat, illetve intervallumokat. A leírt árak a mi tapasztalatainkat tükrözik, nem feltétlenül reprezentatívak. A megadott intervallumok nem jelentik azt, hogy minden szolgáltatónál a megadott intervallumon belül lesz a kezelés ára. Azt sem jelenti, hogy ami felette van, az drága, ami pedig alatta van, az olcsó. Kifejezetten csak árakról írunk, értékekről, a szolgáltatás minőségéről egyáltalán nem, azt minden páciens maga tudja eldönteni, hogy jó-e szerinte a fogszabályozó kezelés ár – érték aránya.

 

Fogszabályozás ára

A fogszabályozás költségeinek ismertetéséhez azt a logikát követjük, amit a fogszabályozás menetéről írt cikkünkben is. Emlékeztetőül: a fogszabályozó kezelés felosztható a kezelést előkészítő fázisra, az aktív kezelésre, illetve a retenciós fázisra.

 

Fogszabályozó kezelést előkészítő költségek

 • Fogszabályozási konzultáció költsége: a szolgáltatás ára és tartalma szolgáltatónként jelentősen eltérhet. Van olyan rendelő, ahol a konzultáció alkalmával történik a szükséges röntgenek elkészítése, lenyomatvétel, fotódokumentáció készítése is.
 • Lenyomatvétel, tervezés: A lenyomatvétel, illetve a tervezés lehet egy külön költség, illetve lehet, hogy ezeket a tételeket a készülék ára már tartalmazza.
 • Fogászati előkészítő beavatkozások a páciens fogorvosi állapotától függően (pl. fogtömések, fogkőeltávolítás).
 • Ebben a fázisban nagyon eltérőek lehetnek a költségek, a cikk írásának időpontjában a kezelést előkészítő költségek átlagosan 30 000 Ft körül alakuljanak. Azt viszont nehéz megmondani, hogy az adott rendelőben a kezelést előkészítő költségek milyen tételekre lesznek szétbontva. Alapvetően két irány létezik, amikor a készülék ára nem tartalmazza a kezelést előkészítő költségeket: a költségeket lehet egy összegben feltüntetni vagy minden tételt (pl. lenyomatvétel, írásos kezelési terv, fotódokumentáció) külön felszámítani. Szerintünk az egyösszegű árazás segíti a páciens tájékozódását, hiszen a pácienstől nem várható el, hogy pontosan tudja, hogy az általa igényelt kezelést milyen előkészítő lépések előzik meg.

 

Aktív kezelés

 • Ebben a fázisban két típusú költséggel kell számolni.
 • Készülék vagy készülékek költsége
  • Hagyományos rögzített fém készülék: 120 000 – 180 000 Ft fogívenként
  • Hagyományos rögzített porcelán készülék: 180 000 – 240 000 Ft fogívenként
  • Önligírozó fogszabályozó készülék: szolgáltatótól függően pl. 20 – 30%-kal magasabb az ára, mint a hagyományos rögzített készüléknek
  • Kivehető készülék: 30 000 – 60 000 Ft fogívenként
  • Láthatatlan fogszabályozás: a témának egy külön cikket szenteltünk, amelyet itt olvashat el.
 • Aktiválás (ellenőrzés) költsége: a fogszabályozó aktiválásának a költségét nem bontjuk szét készüléktípusokra, fogívenként 5 000 – 10 000 Ft körül mozog a fogszabályozó aktiválása alkalmanként
 • Kezelés közben felmerülő fogászati beavatkozások (tipikusan fogkőeltávolítás)

 

Retenciós fázis

 • Rögzített fogszabályozó esetén a készülék eltávolítása, fogak polírozása: fogívenként 15 000 – 25 000 Ft körüli összeggel lehet számolni.
 • Retenciós készülék ára: fogívenként 25 000 – 40 000 Ft körül mozog.
 • Retenciós készülék ellenőrzése

 

Mennyibe kerül a fogszabályozás?

Ez az a kérdés, amire mindenki kíváncsi, aki érdeklődik a fogszabályozás iránt, egyszerű választ erre a kérdésre azonban nem tudunk adni. Ennek az az egyszerű oka, hogy a fogszabályozó kezelés tarthat néhány hónapig vagy több évig. Történhet viszonylag olcsóbb, viszonylag drágább készülékkel. És történhet viszonylag olcsó vagy viszonylag drága rendelőben. Az viszont elmondható, hogy egy átlagos harapási rendellenesség kezelése egy hagyományos rögzített készülékkel egy átlagos árszintű rendelőben 400 – 500 000 Ft alatt nehezen elképzelhető. A felső határ pedig – mint az élet sok más területén is – a csillagos ég.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!