Láthatatlan fogszabályozás – sínek kidolgozása

Láthatatlan sín kidolgozása

Ha már megtörtént a láthatatlan sín tervezése (bővebben itt), 3D nyomtatása (bővebben itt) és a mélyhúzás (bővebben itt), akkor már csak egy dolog maradt hátra, mielőtt a páciens kézhez kapja a sínt: a sín kidolgozása.

Ez azt jelenti, hogy a mintára préselt műanyag lapot el kell  távolítani a mintáról, körbe kell vágni, illetve különböző finomságú kidolgozó eszközökkel csiszolni és polírozni kell. A kidolgozás célja kettős.

Egyrészt a sín esztétikus kell, hogy legyen (elvégre a páciens ezért választotta ezt a kezelési alternatívát).

A másik hasonlóan fontos szempont a funkcionalitás. A sínnek pontosan kell illeszkednie a fogakra, illetve nem maradhat olyan kiálló, éles rész, amely a páciens ínyét irritálná. Ezeket a funkcionális szempontokat figyelembe kell venni az egyéb, mélyhúzással készült fogászati és fogszabályozási készülékeknél is.

A láthatatlan sínes kezelésnél azonban van egy további szempont is, amely kihatással van a kezelés sikerére. Ez pedig az a triviálisnak tűnő kérdés, hogy pontosan mit is fedjen a sín.

 

Láthatatlan sín – meddig érjen?

A kutatások és a gyártók jelenleg elérhető termékei is három lehetséges kidolgozási módot különítenek el. Ezek szerint a láthatatlan sín:

  • követheti az íny és fogak találkozásának a vonalát (azaz a fogak közötti ínyt a sín nem fedi)
  • követhet egy hozzávetőlegesen egyenes vonalat, amely fedi a fogak közötti ínyt (és pl. felső fogaknál a fogak feletti ínyt már nem)
  • követhet egy hozzávetőlegesen egyenes vonalat, amely fedi a fogak közötti ínyt, és ezen felül kb. 2 mm-t a fogakat fedő ínyből

Minden gyártó a három közül az egyik módot választva dolgozza ki a síneket.

Mindegyik megközelítésnek van előnye és hátránya.

Csupán retenciós szempontból (azaz, hogy a sín mennyire marad stabilan a szájban) a harmadik, az ínyből 2 mm-t fedő kidolgozás tűnik a legjobb választásnak (ezt a kidolgozási módot használja pl. a ClearCorrect). Egyéb szempontok miatt viszont sok gyártó (pl. az Invisalign is) más kidolgozási módot javasol.

Egyelőre eldöntetlen kérdés, hogy minden tényezőt figyelembe véve melyik kidolgozási mód a legsikeresebb.

Az a tény, hogy nagy, sikeres gyártók eltérő kidolgozással nagy számú sikeres kezelést tudnak a hátuk mögött, arra utal, hogy a kidolgozásból fakadó eltérés – ha valamelyest van is jelentősége – ritkán bír döntő jelentőséggel a klinikai sikeresség szempontjából.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!