Fogtömés – Panaszok

Milyen panaszokra jelenthet megoldást a fogtömés? Az alábbiakban összeszedtünk 10 esetet, amikor fogtömésre vagy a régi fogtömés cseréjére lehet szükség, és amikor a fogtömés sajnos már nem segít.

 

Édesre érzékeny fog

Édesre érzékeny fognál a cukrot tartalmazó ételek, italok egy éles, folyamatos, konkrét foghoz kötődő fájdalmat okoznak. A fájdalom idővel csökken, néha a meleg vízzel történő öblítés segíthet. Az édes ételek okozta fogfájás általában arra utal, hogy a fogszuvasodás már annyira előrehaladott állapotú, hogy már megközelíti az idegeket tartalmazó fogbélt. Fogtöméssel az édesre érzékeny fog még általában kezelhető (a fogszuvasodás okozta kártól függően, persze), és nem kell a fogat gyökérkezelni.

 

Hidegre érzékeny fog

Hidegre érzékeny fognál a hideg italok és ételek okozzák a fájdalmat.  Az érintett fog felmelegítése csökkenti a fájdalmat. Az előrehaladott állapotú fogszuvasodás gyakran jár együtt hidegre érzékenységgel. Fogtöméssel a hidegre érzékeny fog még általában kezelhető (a fogszuvasodás okozta kártól függően, persze), és nem kell a fogat gyökérkezelni.

 

Melegre, forróra érzékeny fog

Meleg italok, illetve ételek okozzák ebben az esetben a fájdalmat, amely akár hosszabb ideig is tarthat (vagy ameddig a fog a testhőmérsékletre visszahűl). Ez a tünet általában nem fogszuvasodáshoz köthető, hanem leggyakrabban arra utalhat, hogy a fogbélben lévő ideg elhalt vagy rövidesen el fog halni. Sok esetben gyökérkezelésre lehet szükség.

 

Nyomásra érzékeny fog

Ha a fog nyomásra érzékeny, az utalhat elhalt vagy elhalóban lévő fogra. Gyökérkezelés lehet szükséges. Van azonban, amikor a nyomásra érzékenységet a beszorult ételmaradék okozhatja.

 

Lyukas fog

A fogszuvasodás egy folyamat, amely a fog külső felszínén indul, és utána a fog egyre mélyebben lévő rétegeit is eléri. Sok esetben a külső felszínen csak egy kis lyuk található, míg a fog belsejében már kiterjedtebb a szövetek károsodása. Előbb-utóbb a fog külső rétege meggyengül és letörik, ekkor válik láthatóvá az alatta lévő elszíneződött, károsodott rész. Fogtömésre azért van ilyenkor szükség, hogy a károsodás ne érje el a fogbélt és ne kelljen a fogat gyökérkezelni.

 

Kiesett a régi fogtömés

A jól elkészített fogtömés legtöbb esetben jól rögzül a foghoz és magától nehezen esik ki. Sokszor a fogszuvasodás a fogtömés szélei körül indul meg újra, ezáltal a fogtömés már rosszabbul rögzül a foghoz. A fogtömés meglazul és végül kiesik. Bár a kieső fogtömés általában arra utal, hogy a fogszuvasodás jelentős mértékű, néha ragacsos, ragadós ételek miatt is kieshet a tömés. Új fogtömés készítésével általában kezelhető a probléma.

 

A fogtömés meglazult, de nem esett ki

Esetenként a fogtömés eltörhet, vagy a fogtömés széleinél fogszuvasodás indulhat meg. A fogtömés meglazul, és a fogat nehezebb megfelelően tisztítani: ételmaradékok könyebben rakódnak le a kilazult fogtömés alatt, könnyebben képződik lepedék. Ezek együtt további fogszuvasodáshoz vezetnek. Új fogtömésre van szükség, hogy elkerülhető legyen a gyökérkezelés.

 

Kellemetlen íz a fog szívásakor

A szuvas fogban az ételmaradékok és elhalt fogszövet kellemetlen szagot és ízt eredményezhetnek. Fogtöméssel általában megszüntethető a probléma.

 

A fogon a fog eredeti színétől eltérő, sötét foltok jelennek meg

A fog külső szövetén keletkezik egy lyuk, az alatta lévő szövet károsodik, és egy üreg keletkezik. A fogfelszín alatt ételmaradékok, pigmentanyagok és a fogszövet bomlásakor keletkező anyagok rakódnak le. A fog elszíneződik, és általában szürke, barna vagy fekete színűnek látszik. A fog tömése jelenthet megoldást.

 

A fog fognyaki része kopott

A fognyaki (ínyhez közeli) részen a fog kopott. Ha a kopás kiterjedése nagy, a további károsodás megelőzését fogtöméssel lehet elérni.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!