Kellemetlen lehelet – szájszag

A kellemetlen lehelet (szájszag, orvosi nevén halitosis) viszonylag gyakran előforduló fogászati probléma. A halitosis nem keverendő össze a rövid ideig tartó kellemetlen lehelettel, amit például a dohányzás, bizonyos ételek fogyasztása vagy bizonyos gyógyszerek szedése okoz. A halitosis esetében különbséget teszünk a valós (azaz mérhető) halitosis és a páciens által feltételezett, a külvilág által azonban nem érzékelhető halitosis között (pseudo-halitosis, halitophobia). Ebben a cikkben a külvilág által is érzékelhető halitosis-sal foglalkozunk.

 

A szájszag okai

A szájszag lehet szájüregi eredetű vagy lehet egy nem szájüregi eredetű betegség következménye. Az esetek 80 – 90 százalékában a kellemetlen lehelet szájüregi eredetű, így ezért most ezzel a típussal foglalkozunk. A halitosis-t a szájban található bizonyos baktériumok okozzák.

  • Lepedékes nyelv: a nyelv érdes felületén nagy számban jelenik meg ételmaradék, elhalt sejtek és baktériumok, a nyelv egy általában fehéres bevonatot kap.
  • Fogínygyulladás, fogágybetegség
  • Szuvas fogak: a fog szuvas részeiben könnyen telepednek meg ételmaradékok, illetve baktériumok.
  • Szájszárazság, csökkent nyáltermelés: a nyálnak fontos szerepe van a száj egyensúlyi állapotának helyreállításában, az elpusztult sejtek, ételmaradék lemosásában. Ha a nyál helyreállító szerepe csak korlátozottabb mértékben érvényesül, könnyebben alakul ki kellemetlen lehelet.
  • Gyógyuló sebek, rossz fogtömések, kilátszódó fogbél, kivehető fogpótlások nem megfelelő tisztítása.

Ahogy a fenti példákból is látszik, leggyakrabban a rossz szájhigiénia húzódik meg a kellemetlen lehelet mögött: a nem vagy rosszul tisztított fogak és nyelv elősegítik a halitosis kialakulásáért felelős baktériumok elterjedését.

 

Kezelése

A szájszag kezelése mindig attól függ, hogy azt mi okozta. Bár állhat nem szájüregi betegség is a kellemetlen lehelet hátterében, a legvalószínűbb ok az az, hogy a kellemetlen lehelet szájüregi eredetű, és azon belül is a rossz szájhigiéniával van összefüggésben. (Ettől függetlenül van olyan, hogy egy páciensnek kellemetlen a lehelete annak ellenére, hogy kiváló a szájhigiéniája.) Éppen ezért az elsődleges kezelés általában:

  • Szájhigiénia javítása, lepedék, fogkő eltávolítása: különösen azoknál érdemes ezzel a kezeléssel kezdeni, akiknek rossz a szájhigiéniája.
  • A nyelv tisztítása: jó szájhigiéniával rendelkező pácienseknél lehet az első lépés.
  • Szájvizek használata: a halitosis kialakulásáért felelős baktériumok terjedését hivatottak megakadályozni.

Ha a statisztikailag legvalószínűbb kezelések (jó szájhigiénia elérése, nyelv tisztítása, lepedéklerakódást megkönnyítő fogászati restaurációk korrigálása) nem vezettek eredményre, utána érdemes a kevésbé valószínűbb okoknál keresni a probléma megoldását.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!