Láthatatlan fogszabályozás – Mélyhúzás

Láthatatlan sín és a mélyhúzás

A mélyhúzás az a folyamat, amikor egy műanyag lapot felmelegítenek, a műanyag lap formálhatóvá válik, majd azt rápréselik egy mintára. A mélyhúzás nem csak a láthatlan sín gyártásakor használt technológia: az éjszakai harapásemelők, fogcsikorgatás-gátlók, fogfehérítő sínek, fluoridos sínek, retenciós sínek és sok más is ugyanezzel a technológiával készül.

A folyamatnak három része van. Először fel kell melegíteni a műanyag lapot. A melegítés hatására az eredetileg merev műanyag lap formálhatóvá válik (hőre lágyuló műanyag). Ezt követi a mintára préselés, amely pozitív nyomás (levegő) vagy vákuum segítségével történhet. A már mintán lévő műanyag lapot ezután le kell hűteni, hogy a sín visszanyerje eredeti merevségét a kivánt pozícióban.

 

Miből készül a láthatatlan sín?

Eddig következetesen csak műanyag lapként utaltunk a sín anyagára. A láthatatlan sín orvosi eszköz, így a műanyag lapnak szigorú előírásoknak kell megfelelnie. Ezek közül a legfontosabb a biokompatibilitást.

Esetünkben ez főként azt jelenti, hogy a műanyag lapnak semmilyen mérgező vagy káros hatása nincs a szervezetre. Az orvosi célú műanyag lapnak különösen fontos ez a tulajdonsága, hiszen a láthatatlan sínt naponta 22 órán át kell viselni, és elfogadhatatlan lenne, ha a hosszú viseléstől pl. mérgező anyagok válnának ki a sínből, amelyek a szervezetbe jutnak.

Az orvosi célú műanyag lap kiváló fizikai tulajdonságokkal is rendelkezik (pl. nehezen törik, rugalmas). Ahogy említettük, a fogászati és fogszabályozási célú felhasználásban egyáltalán nem ritka a mélyhúzással készített műanyag sín.

A sín konkrét céljától függően a műanyag lap (hivatalos nevén: mélyhúzó fólia) lehet lágy vagy kemény, vékony vagy vastag. Például fogfehérítő síneknél az elsődleges cél a fogfehérítő anyag fogakra vitel. Így ott egy vékony, lágy, rugalmas fólia az ideális választás. A láthatatlan sínes kezelésnél keményebb, nem túl vastag fóliára van szükség, amely ugyanakkor rugalmas. (Gyártónként némileg eltér, hogy pontosan milyen fizikai tulajdonságú fóliát használnak.)

 

Pozitív nyomás vagy vákuum?

A mélyhúzáshoz használt készülékek vagy pozitív nyomásos vagy vákuumos elven működnek. Ezek a készülékek alapvetően két dologban térnek el egymástól.

Egyrészt a műanyag lapok melegítésénél. Pozitív nyomáson alapuló készülék a fólia azon oldalát melegíti fel, amely érintkezik majd a mintával.

A másik eltérés pedig, hogy hogyan préselik rá a fóliát a mintára (innen a készülékek elnevezése). A pozitív nyomásos készülék sokkal nagyobb nyomást tud generálni, és mivel a fólia érintkező oldalát melegíti fel, a végeredmény sokkal pontosabb lesz, mint egy vákuumos készüléknél.

A láthatatlan sín gyártása nagy precizitást igényel, ezért majdnem mindig pozitív nyomást létrehozó készüléket használnak a sín mintára préseléséhez.

Ennek a fázisnak a készterméke tehát egy mintára préselt műanyag lap. A következő fázisban a műanyag lapot el kell távolítani a mintáról, körül kell vágni, és végső állapotába kell hozni a sínt. Erről a fázisról itt írunk részletesebben.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!