Láthatatlan fogszabályozás tudnivalók

Mi az a láthatatlan fogszabályozás?

A láthatatlan fogszabályozás (másnéven láthatatlan sínes vagy műanyag sínes fogszabályozás) a fogszabályozás egyik típusa, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Mielőtt azonban nagyon előreszaladnánk és a láthatatlan fogszabályozás részleteivel kezdenénk foglalkozni, fontos kicsit távolabbról indulni: miért is van szükség fogszabályozásra?

 

A fogszabályozás célja

Nagyon leegyszerűsítve, a fogszabályozás célja kettős. Egyfelől a páciens azt szeretné, hogy megfelelően tudjon enni, beszélni és ne legyenek fájdalmai. Ez a funkcionális szempont. Ezen felül egyre hangsúlyosabb az esztétikai szempont: még ha nincs is a páciensnek funkcióbeli problémája, az igényes megjelenésnek egyre inkább elengedhetetlen része a szabályosan álló fogak.

 

A fogszabályozás eszközei

Akárcsak az élet egyéb területein, a páciens által kitűzött célt (legyen az jobb rágás vagy kevésbé torlódott fogak) a fogszabályozás területén akár több módon (pl. A vagy B készülékkel) is el lehet érni. A kezelés során alkalmazott készülékek között tehát bizonyos mértékig átjárhatóság van. Ez azt jelenti, hogy van olyan fogszabályozási elváltozás (pl. enyhe torlódás), amely a sokak által ismert fix / rögzített / ragasztott készüléken túl például láthatatlan sínnel is orvosolható. Ez nem azt jelenti, hogy minden elváltozás minden készülékkel kezelhető. Amikor egy elváltozás két különböző módon is kezelhető, akkor mindkét kezelésnek van mindig előnye és hátránya. Mérlegelendő szempont például a kezelés várható időtartama, költsége vagy a kezelési utasítások betarthatósága.

 

A láthatatlan fogszabályozás lényege

A fogszabályozó kezelések eszköztárának a része a láthatatlan sínes fogszabályozás. Az alapötlet nem új: már 1945-ben is készült enyhe elváltozások kezelésére alkalmas sín, amely a ma használatos műanyag sínekkel azonos elven működött (a technológiai megvalósítás persze eltért).

A láthatatlan fogszabályozás lényege, hogy a páciens fogaira pontosan illeszkedő, átlátszó műanyag sínek sorozatával történik a fogszabályozás. A könnyebb érthetőség kedvéért szemléltessük ezt egy példával: a pácienst zavarja a két alsó egyes metszőfoga közötti 5 mm-es hézag. Van egy kiindulási állapot (5 mm-es hézag) és van egy kívánt végállapot (0 mm hézag). A két állapot közti 5 mm-es utat kell megtenniük a fogaknak. Mindegyik sín egy kicsit (pl. 1 mm-rel) tudja csökkenteni a távolságot. Az első sín tehát úgy lesz tervezve, hogy a két fog között 4 mm-es hézag legyen. A második sínnél már csak 3 mm a rés, míg az utolsó sín már teljesen zárja a rést. (A fenti számok nem tükrözik a valóságot, csak szemléltetésre szolgálnak.)

 

A láthatatlan fogszabályozás menete

Mint minden más fogszabályozó kezelésnél, a műanyag sínes fogszabályozásnál is három fázis van: kezelés előtt, kezelés, kezelés után.

Kezelés előtt: ebben a fázisban felmérik a beteg általános és fogazati állapotát, illetve hogy mit szeretne a kezeléssel elérni. Elkészítik a szükséges felvételeket (fotók, röntgenek), dokumentációt. Ezután következik a tervezés és a műanyag sínek legyártása.

Kezelés: a legyártott műanyag sínek illeszkedését ellenőrzik, az egyéb szükséges kiegészítő kezeléseket elvégzik.

Kezelés után: az utolsó sín után a páciens egy ún. retenciós készüléket kap, melynek célja, hogy a fogak a kívánt végállapotban maradjanak, és ne vándoroljanak vissza a kiindulási vagy egy köztes állapotba.

 

Láthatatlan fogszabályozás a modern technológia segítségével

Ahogy elöljáróban már leszögeztük, a láthatatlan fogszabályozás gondolata nem új. Akkor miért csak mostanában kezd ez a kezeléstípus ilyen népszerűvé válni?

A legfontosabb tényező valószínűleg a technológia. Említünk erre is egy példát: a láthatatlan sínes kezelés alapja – mint említettük – az, hogy egymástól kicsit eltérő mintákra készülnek a műanyag sínek. Az eredeti ötlet megszületésekor a tervezési fázisban gipszmintán tudtak csak dolgozni, amelyen manuálisan kellett az egyes fogak pozícióját változtatni az új sínekhez. A számítógépes tervezés lehetősége ezt megváltoztatta: szoftver segítségével lehet fogmozgásokat szimulálni, és a szimulált modelleket 3D nyomtató segítségével el lehet készíteni.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!