Önligírozó fogszabályozó

Mi az az önligírozó fogszabályozó?

Az önligírozó fogszabályozó a rögzített fogszabályozó egyik fajtája. A rögzített fogszabályozó részeiről itt írunk részletesen. Szemben a hagyományos rögzített fogszabályozóval, az önligírozó fogszabályozónál a fém ívet nem gumikarikák tartják a bracket-en, hanem a bracket-be épített szerkezet tartja az ívet a helyén. Ez a szerkezet gyártóktól függően valamelyest eltér, az alapötlet viszont ugyanaz: van egy felnyitható vagy csúsztatható lemez, amely zárt állapotban nem engedi kivenni az ívet, nyitott állapotban az ív kivehető. Az önligírozó (vagy önzáródó) elnevezés kicsit megtévesztő, hiszen a szerkezet nem nyitja és zárja önmagát, a kezelőorvos egy precíziós csavarhúzószerű eszköz segítségével végzi a zárszerkezet kinyitását és bezárását.

 

Hogy alakult ki az önligírozó fogszabályozó?

Ahogy említettük, az önligírozó fogszabályozó abban különbözik a hagyományostól, hogy van rajta egy extra zárszerkezet, és az aktiválásoknál ezért nincs szükség a gumikarikák cseréjére. Ha egy kicsit visszamegyünk az időben, annak idején a gumikarikák számítottak újdonságnak. A gumikarikák a 70-es években váltották fel a drótligatúrákat (acélból készült vékony drót), felhelyezésük jóval egyszerűbb és gyorsabb volt, mint elődjeiknek.

 

Az önligírozó fogszabályozó térnyerése

Az önligírozó fogszabályozó térnyerését is részben az a remény motiválta, hogy az aktiválások ideje csökkenthető. Ha ugyanis nem kell minden aktiválás alkalmával a gumikarikákat lecserélni, a kezelőorvos időt takaríthat meg. Az időmegtakarításon túl az önligírozó fogszabályozótól azt remélték, hogy az erőátvitele hatékonyabb lesz, így a fogmozgatások gyorsabban, jobban végezhetőek el. (Különösen a fogak fém ív menti csúsztatásánál, például rések zárásánál.) Az elgondolás alapja az, hogy a készülék által kifejtett erő egy része fordítódik csak a fogmozgatásra, a másik része az ellenállás leküzdésében elvész. A súrlódás (a bracket és az ív között) az egyik ok, amiért az erő egy része elvész. Az önligírozó készüléknél a súrlódás kisebb, mint a hagyományos rögzített készüléknél.

 

Önligírozó vagy hagyományos fogszabályozó

Az első kérdés az, hogy melyik fogszabályozó készülék a hatékonyabb. Előbb említettük, hogy az önligírozó készüléknél a súrlódás alacsonyabb (részben innen jön a lágy erőkkel működő fogszabályozás elnevezés is, hiszen ha kevesebb erő vész el a folyamatban, akkor kisebb erővel lehet ugyanazt a fogmozgatást elérni). Amiről viszont nem beszéltünk az az, hogy a súrlódáson kívül más típusú ellenállás leküzdése is felemészti az erő egy részét. A klinikai kutatások szerint ez a másik típusú ellenállás teszi ki az összes ellenállásnak a nagy részét. A kutatások szerint – éppen ezért – az önligírozó fogszabályozó nem hatékonyabb (pl. rések zárásakor), mint a hagyományos fogszabályozó. Az aktiválások ideje valamelyest rövidebb az önligírozó készülékek esetében. A kezelés teljes időtartama és a kezelés sikere viszont azonos, mint hagyományos rögzített készülékes kezeléseknél.

 

Önligírozó fogszabályozó ára

Az önligírozó készülékkel történő fogszabályozás ára magasabb, mint a hagyományos rögzített fogszabályozásé. Ennek több oka is van, ebből az egyik, hogy az önligírozó bracket-ek, illetve egyéb kiegészítők drágábbak.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!