Irányított biofilm terápia (Guided Biofilm Therapy)

A Kavics Dental II. kerületi rendelőjében dr. Bánki Balázs nyújtja ezt az innovatív kezelést. Dr. Bánki Balázs elkötelezett amellett, hogy páciensei a legmodernebb és legkíméletesebb kezelésben részesüljenek, így az irányított biofilm terápia ideális választás a fogak és az íny egészségének megőrzésére.

Az irányított biofilm terápia alkalmazásával rendelőnk a legfejlettebb fogtisztítási technológiát kínálja páciensei számára, biztosítva ezzel a szájüreg egészségének és tisztaságának fenntartását a lehető legkíméletesebb módon.

 Mi a biofilm és miért fontos annak eltávolítása?

Biofilm alatt a fogakon, töméseken, pótlásokon és implantátumokon megtapadó baktériumokat értjük, amelyek a fogszuvasodásért, ínybetegségekért és implantátum körüli gyulladásokért felelősek. Ezek a baktériumok az egész szervezetben problémákat okozhatnak, növelve bizonyos betegségek kockázatát. A biofilm idővel fogkővé alakul, aminek eltávolítása elengedhetetlen a szájhigiénia és az általános egészség megőrzése érdekében.

 

Hogyan zajlik a hagyományos fogkőeltávolítás és annak mik a korlátjai?

A hagyományos fogkőeltávolítás mechanikus módszerekkel, például ultrahangos eszközökkel és kézi műszerekkel történik, amelyek eltávolítják a fogkő nagy részét. Bár ez a módszer hatékony lehet a látható fogkő eltávolításában, korlátjai közé tartozik, hogy nem mindig képes elérni a nehezen hozzáférhető területeket, és néha fájdalmat vagy érzékenységet okozhat a pácienseknek. A hagyományos eljárás nem optimális a fogak és az íny alatti biofilm teljes eltávolításában, ami kulcsfontosságú a fogászati betegségek megelőzésében.

Mi az irányított biofilm terápia lényege?

Az irányított biofilm terápia (Guided Biofilm Therapy) egy innovatív fogtisztítási módszer, ami hatékonyabban távolítja el a biofilmet, mint a hagyományos fogkőeltávolítás. Ez a technológia kíméletes a fogzománcra és a gyökérfelszínre, így a kezelés szinte teljesen fájdalommentes, még a fognyaki kopás miatt érzékeny páciensek számára is. A kezelés során a fogakon megtapadó biofilmet láthatóvá tesszük, majd speciális eszközökkel eltávolítjuk, így biztosítva a szájüreg teljes körű tisztaságát.

 

Mi történik az irányított biofilm terápia során?

  • A kezelés első lépése a fogak, az íny és a környező szövetek alapos felmérése.
  • Plakkfestéssel láthatóvá tesszük a biofilmet, ami segít a fogorvosnak és a páciensnek is pontosan látni, mely területeket kell alaposabban tisztítani.

  • Ezt követően speciális eszközökkel eltávolítjuk a biofilmet és az elszíneződéseket, polírozzuk a fogakat.

  • Az erősen kalcifikált fogkő eltávolítása, a mélyebb tasakok és az implantátumok tisztítása külön eszközökkel történik.
  • Utolsó lépésként ellenőrizzük, hogy minden területet sikerült-e tökéletesen megtisztítani illetve átbeszéljük, hogy az otthoni szájápolás során mik azok a lépések amikre fokozottabb figyelmet szükséges fordítani.

Kinek ajánljuk az irányított biofilm terápiát?

Az irányított biofilm terápiát mindenki számára ajánljuk, aki fontosnak tartja a szájhigiénia fenntartását és szeretné elkerülni a fogszuvasodást, ínybetegségeket és egyéb szájüregi problémákat. Különösen ajánlott azoknak, akik érzékenyek a hagyományos fogkőeltávolításra, rögzített fogszabályozó készükéket viselnek vagy nehezen hozzáférhető területeken (tömések, rögzített pótlások, implantátumok) is maximális tisztaságot szeretnének elérni.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!