Láthatatlan fogszabályozás ára

Mennyibe kerül a láthatatlan fogszabályozás?

A láthatatlan fogszabályozás mint szolgáltatás nem elég konkrét ahhoz, hogy előzetes ismeretek nélkül körül tudjuk határolni az árát. Kicsit olyan ez, mint amikor az ember vesz egy autót. Az autó lehet használt vagy új, kicsi vagy nagy, kisebb vagy nagyobb felszereltségű. Ezek a tényezők mind befolyásolják az autó árát, az egyik sokszor a másik többszörösébe kerül.

A fogszabályozásban – és ezen belül a láthatatlan fogszabályozásban is – viszonylag széles skálán mozognak az árak. Ez nem azt jelenti azonban, hogy ne lehetne bizonyos tényezőket összegyűjteni, amelyek hatással vannak az árra. Bár az itt leírtak a fogászati és a fogszabályozási árazásra egyaránt igazak, az árazásra ható tényezőket kifejezetten láthatatlan fogszabályozással kapcsolatos példákkal szemléltetjük.

 

Mitől függ tehát a láthatatlan fogszabályozás ára?

 1. Kereslet

A keresletet két szinten lehet érteni. Egyfelől a kereslet irányulhat egy szolgáltatásra (pl. a láthatatlan fogszabályozásra), és ha kevés szolgáltató van, ami ezt a tevékenységet végzi (például azért, mert relatíve új technológiáról van szó), akkor minden szolgáltatónál nagyobb kereslet lesz, mint amit az aktuális áron el szeretne végezni. A másik lehetőség pedig az, ha csak néhány szolgáltatónál van a kapacitásuknál nagyobb kereslet (pl. szakmai körökön kívüli ismertség miatt). Mindkét esetben a kapacitást meghaladó kereslet az árak emelkedését eredményezi.

 1. Kezelés időigénye

Az orvosi szolgáltatások költségét nagyban befolyásolja az, hogy mennyire időigényes az adott kezelés. A láthatalan fogszabályozás (és a fogszabályozás más formái is) viszonylag időigényesek, hiszen több hónapon, akár éven keresztül kell kezeléseken részt venni. Az eset komplexitása is nagymértékben befolyásolja a kezelésre fordított időt. Komplex kezelésnél a tervezés is már több időt vesz igénybe (konzultáció más szakorvosokkal, lehetséges alternatívák mérlegelése), a kiegészítő kezelések (pl. kiegészítők ragasztása láthatatlan sínnél) elvégzése ugyancsak növeli a kezelésre fordított teljes időt.

Ahogy más helyeken már említettük, vannak olyan síngyártással foglalkozó cégek, amelyek orvosi felügyelet nélküli kezeléseket kínálnak, postai úton juttatják el a síneket a pácienseknek. Általánosságban pont ezért tudnak akár jelentősen alacsonyabb áron láthatatlan fogszabályozást kínálni, mert a páciens nem fizet orvosi munkadíjat. (Hogy jó ötlet-e ilyen szolgáltatást igénybe venni, az egy egészen más kérdés, ezért azt egy másik cikkben részletezzük.)

 1. Rendelő üzemeltetése

Az előző tényezőhöz szorosan kapcsolódnak a rendelő üzemeltetésével kapcsolatos költségek. Itt gondolni kell a segítő személyzet (fogászati asszisztens, dentálhigiénikus, recepciós) alkalmazására, illetve a rendelővel kapcsolatos napi költségekre (engedélyek, biztosítások, rezsiköltség). Ezek a költségek sokkal magasabbak egy többszékes, sok alkalmazottal dolgozó rendelőben, mint egy egyszékes rendelőben. A magasabb indirekt költségek magasabb árakat eredményeznek.

 1. Anyagok és kiszervezett szolgáltatások

Ebbe a kategóriába tartoznak a láthatatlan fogszabályozás során felhasznált anyagok, melyek közül a legjelentősebb maga a láthatatlan sín. A láthatatlan sín gyártása meglehetősen drága, hiszen minden egyes sínhez egy egyedi műgyanta mintát is kell készíteni 3D nyomtató segítségével.

Mind az alapanyagok (3D nyomtatóhoz orvosi célű műgyanta, orvosi műanyagfólia), mind a megvalósításhoz szükséges gépek jelentős beruházást igényelnek. A láthatalan fogszabályozás általában akkor a legdrágább, ha a tervezés és a gyártás is kiszervezve történik. Például az Invisalign láthatatlan fogszabályozó egy ilyen rendszer. Alacsonyabban lehet tartani a költségeket ott, ahol a tervezés és a gyártás házon belül történik.

 

Milyen költségek vannak a kezelés során?

Hasonlóan az egyéb fogszabályozó kezeléshez, a láthatatlan fogszabályozás során is három kategóriába érdemes sorolni a díjakat.

 1. Kezelés előtti költségek: konzultáció, tervezés, előkészítés, egyéb szükséges fogászati beavatkozások
 2. Kezelés költsége: műanyag sínek díja
 3. Kezelés utáni költségek: retenciós / helybentartó készülék ára, ellenőrzések díja

 

Műanyag sínek – árképzési módok

A kezelés előtti és utáni költségek nagyjából megegyeznek egyéb fogszabályozó kezelések költségeivel, ezért itt a műanyag sínek árképzési módjaira, díjaira térünk csak ki. Alapvetően két árképzés jellemző.

 1. Fix összeg

Ebben az esetben a kezelést egy kategóriába sorolják (pl. könnyű – közepes – komplex), és a kategóriától függően egy fix összeget fizet a páciens. Ez az összeg szolgáltatónként nagyon eltérő: vannak szolgáltatók, ahol 500 ezer forint körüli összegért elérhető egy alsó-felső láthatatlan fogszabályozó kezelés, és van, ahol ez az összeg viszont az 1 millió forintot is meghaladja.

 1. Sínenkénti fizetés

Ebben az esetben a páciens a szükséges sínekért egyesével fizet. Az írás időpontjában átlagosan 20 – 40 ezer forint körül mozog egy sínnek az ára.

 

A láthatatlan sínes fogszabályozás díja összefoglalva

 • Az árat sok tényező befolyásolja, például az eset komplexitása, a kereslet, illetve az, hogy mekkora részben szervezték ki a sín tervezését és gyártását
 • A sínes kezelést előkészítő és a kezelés utáni díjak nagyságrendileg megegyeznek a hagyományos fogszabályozás díjaival
 • A sínes kezelésnél általában két díjszabás jellemző: fix összegű, illetve sínenként fizetendő
 • Fix összegű kezelésnél 500 ezer – 1 millió forint körüli összegek gyakoriak, míg a sínenkénti árazásnál 20 – 40 ezer forint körül mozog egy sín ára

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!