Fogtömés – mikor, hogy, mennyiért?

Mikor van szükség fogtömésre?

A fogtömés a fogászati helyreállító eljárások egyike. Azaz akkor van rá szükség, amikor a fog valamiért nem úgy működik, ahogy kellene, és az eredeti funkció helyreállítására a fogtömés a legindokoltabb választás (más esetekben pl. fogkorona, inlay vagy onlay lehet a megoldás).

Leggyakrabban a fogtömés fogszuvasodás következtében válik indokolttá: a fog külső szövete fokozatosan veszít ásványianyag-tartalmából (ezt érzékeli a páciens lyukas fogként), a károsodás előbb-utóbb a fog mélyebben lévő szövetét, a dentint is érinti. A folyamat ezután eléri az idegeket tartalmazó fogbélt (a fog üreges belsejét). Gyulladás keletkezik, végül pedig a fogat el kell eltávolítani.

A fogtömésre tehát azért van szükség, hogy ez a folyamat ne menjen végbe, hanem azelőtt megálljon, mielőtt a károsodás eléri a fog idegeket tartalmazó részét. A fogtömés tehát helyreállítja a fog külső felszínét, hogy ne tudjanak baktériumok behatolni a fog mélyebb rétegeibe.

A fogszuvasodáson kívül más esetekben is lehet a fogtömés az indokolt kezelés. Ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze azokat a gyakori panaszokat, amiket töméssel lehet kezelni.

 

Hogyan zajlik a fogtömés?

Az alábbiakban a fogtömés készítésének általános menetét írjuk le; orvosonként a folyamat valamelyest eltérő lehet.

A fogorvos helyi érzéstelenítésben végzi a kezelés, azaz a páciens kap egy injekciót arra a területre, ahol a beavatkozás történik. Miután a terület elzsibbadt, különböző fogászati fúrók segítségével eltávolítja az elhalt szövetet. Ezután meggyőződik arról, hogy az elhalt szövetet teljes mértékben sikerült eltávolítani, és megtisztítja a fogat a baktériumoktól és egyéb maradványoktól.

Ha a károsodás és a fog belseje között csak egy vékony réteg maradt, egy vékony védőréteget tesz a fogtömés alá. Erre azért van szükség, hogy kisebb legyen az esélye annak, hogy a fogbélben lévő ideg valamilyen módon sérül és a fogat gyökérkezelni kell.

A fogtöméshez használt anyagtól függően a fogtömés készítésének technikája valamelyest eltérő. A folyamat lényege viszont minden esetben az, hogy van egy tömőanyag, amivel a fogorvos az előkészített területet “feltölti”, az anyag megkeményedik, ezután a fogorvos megfelelő alakra formálja a tömést.

A tömést megfelelő alakra formálni több okból kell: például azért, hogy jobban lehessen tisztítani a területet, illetve azért, hogy összeharapásnál a pácients ne zavarja a többinél korábban érintkező tömött fog.

 

 

Miből készül a fogtömés?

Több típusú tömőanyagból készülhet a fogtömés. Régebben amalgámból készült a legtöbb tömés, mára a fogszínű kompozit anyagok nagyon népszerűvé váltak, ezeken felül sokan tisztábban vannak még az arany mint tömőanyag lehetőségével is. Éppen ezért részletesen ezt a három tömőanyagot hasonlítjuk össze.

Ezen kívül készülhet a fogtömés pl. üvegionomer-ből vagy valamilyen porcelánból. Nagyon sok gyártónak nagyon sok terméke elérhető, azonban nagyrészük a fent említett kategóriák egyikébe tartozik.

Az, hogy több típusú tömőanyag létezik, azt mutatja, hogy nincsen egy helyes megoldás, hanem előnyök és hátrányok vannak. Van, amikor az egyik tömőanyag indokoltabb, és van, amikor egy másik. Az ideális tömőanyag kiválasztása függ a tömést igénylő fog helyétől, a fogszuvasodás mértékétől, az esztétikai, illetve az anyagi megfontolásoktól is.

 

Arany fogtömés

Előnyei:

 • Tartósság: sokszor 10 – 15 vagy akár hosszabb időn keresztül sem kell cserélni.
 • Nem korrodálódik
 • Erős, jól ellenáll a rágási erőknek
 • Sokan esztétikusabbnak tartják az amalgám tömésnél

Hátrányai:

 • Költségesebb a többi tömőanyagnál
 • Többször kell fogorvosi rendelőbe menni, amíg elkészül (általában kétszer).
 • A fogszínű tömésnél kevésbé esztétikus

 

Amalgám fogtömés

Előnyei:

 • Tartósság: nem ritka a 10-15 évnél hosszabb élettartam. Általában tartósabb, mint a fogszínű tömés.
 • Erős, jól ellenáll a rágási erőknek
 • Költséghatékony

Hátrányai:

 • Nem esztétikus, hiszen az amalgám színe eltér a fog természetes színétől.
 • Vannak esetek, amikor a fog egészséges szövetéből is valamennyit el kell távolítani a fog előkészítésekor.
 • Fogelszíneződés: a környező fogszövetek elszíneződhetnek.
 • Fogrepedések, fogtörések: bár minden fog tágul és összehúzódik valamennyire, amikor hideg, illetve forró folyadékokkal érintkezik, az amalgámnál a tágulás és az összehúzódás szélesebb skálán mozoghat.
 • Allergia: a páciensek kis százaléke (kb. 1%) allergiás lehet az amalgám egyik összetevőjére, a higanyra.

 

Veszélyes a fogászati amalgám?

Az amalgám fogtömés nagyon régóta használatos a fogászatban, és a kutatások szerint nincs egészségre káros hatása felnőtteknél és 6 évesnél idősebb gyermekeknél.
 

Kompozit fogtömés

A kompozit fogtömés sokan így ismerik: fogszínű fogtömés, fogszínű tömés, fehér fogtömés, fehér tömés.

Előnyei:

 • Esztétikus: a kompozit fogtömés már nagyon sok színben elérhető, így a tömés színe nagyon hasonló a fog eredeti színéhez és árnyalatához.
 • A kompozit kémiailag is köt a foghoz, kevesebbet kell a fog egészséges szövetéből eltávolítani: ha a tömőanyag nem köt a foghoz kémiailag, akkor csak mechanikusan marad a fogban. A mechanikus rögzüléshez viszont nagyobb felületre van szükség, ami úgy érhető el, ha a nem lyukas foganyagból is eltávolít a fogorvos.
 • Sokoldalú felhasználhatóság: fogtöméseken kívül lepattogzott, töredezett fogak helyreállításához is használható.

Hátrányai:

 • Kevésbé tartósak általában, mint az amalgám tömések, különösen ha erős rágásnak vannak kitéve, vagy nagy kiterjedésű a lyuk.
 • A kompozit fogtömés elkészítése hosszabb idő, ezért a páciens több időt tölt a rendelőben.
 • A kompozit fogtömés ára magasabb, mint az amalgámé.
 • Elhelyezkedéstől függően, a tömésből letörhetnek darabok.

 

A fogtömés ára

A fogtömés áráról két dolgot érdemes megemlíteni.

Az egyik az, hogy az ára jóval alacsonyabb, mint azoknak a beavatkozásoknak, amelyekre akkor van szükség, ha egy meggátolható folyamatot nem gátolunk meg időben. Tehát ha a fogtömést nem halogatjuk, akkor lehet, hogy nem lesz szükség később a jóval drágább gyökérkezelésre, fogeltávolításra, fogpótlásra.

A másik tényező pedig az, hogy a fogtömés ára függhet az érintett fogtól, az érintett fogfelszínek számától, a lyuk kiterjedésétől, illetve természetesen az adott rendelő árfekvésétől. Írásunk időpontjában 10 – 25 ezer forintért készítenek egy fogtömést a legtöbb helyen.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!