Retenciós készülék

fogszabályozó kezelés aktív fázisa után retencióra van szükség azért, hogy a fogak ne rendeződjenek vissza a kezelés előtti állapotukba. A retenció retainer (másik nevén retenciós készülék) segítségével történik. Retenciós készülékből több típus létezik, csoportosítás szempontjából elkülöníthetünk rögzített (fix) és kivehető retainer-eket.

 

A retenciós készülékek típusai

 • Rögzített (fix) retainer: ebben az esetben egy fém drótot ragasztanak a fogak belső oldalára. A fém drót lehet sodort vagy egyenes. A rögzített retainer az elülső régióban jellemző, gyakori például, hogy hármastól hármasig (szemfogtól szemfogig) érjen a rögzített retainer.
 • Kivehető retainerek: speciálisan retencióra tervezett vagy aktív fogmozgatást végző kivehető készülékek is használhatóak retenciós célokra
  • Hawley retainer: akril alaplemezből készül, labiál ívet tartalmaz, illetve szükség esetén egyéb módosításokat vagy kiegészítőket. Eleinte fogmozgatás céljára tervezték mint aktív kivehető készüléket, de idővel világossá vált, hogy a retenciós fázisban is eredményesen felhasználható. Az egyik leggyakrabban alkalmazott kivehető retenciós készülék.
  • Mélyhúzott retainer: mélyhúzással készített átlátszó sín, amely készülhet egy rétegből (Essix retainer) vagy két rétegből (pl. Osamu retainer). A retenciós célokra készült mélyhúzott sín ugyanolyan technológiával készül, mint a láthatatlan fogszabályozásnál az átlátszó sínek. A különbség annyi, hogy a láthatatlan fogszabályozáshoz készített sínek más típusú műanyag lapból készülnek.

 

Kivehető vagy fix retenciós készülék?

 

A kivehető retenciós készülékek előnyei

 • A jó szájhigiénia könnyebben megőrizhető, mint rögzített retenciós készülék esetében. A ragasztott retenciós készüléknél a fogak belső oldalára egy fém drót van ragasztva, emiatt a fog bizonyos részei nehezebben tisztíthatóak. (A rögzített fogszabályozó készüléknél is nehéz megfelelően tisztítani a fogakat a bracket-ek és a fém ív miatt.)
 • Nem feltétlenül szükséges egész nap viselni

 

A rögzített retenciós készülék előnyei

 • A páciens nem feledkezhet meg a készülék viseléséről, mint a kivehető készülékek esetében.
 • Esztétikailag nem zavaró, hiszen a fogak belső felén rögzül a fix retainer.
 • A beszédet nem akadályozza.

 

Mitől függ, hogy milyen retenciós készüléket és meddig kell viselni?

Erre a kérdésre ebben a cikkünkben adjuk meg a választ.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!