Retenció típusai a fogszabályozásban

retenció a fogszabályozó kezelés aktív fázisa utáni szakasz, melynek célja, hogy a fogak visszarendeződését megakadályozza. A retenció retenciós készülék segítségével történik, ami lehet kivehető vagy rögzített.  Először vizsgáljuk meg általánosságban, hogy milyen tényezőktől függ, hogy a retenciós fázisban milyen készülékekre (illetve milyen időtartamban) lesz szükség.

 

A retencióhoz használt készülék típusa és időtartama több tényezőtől függ:

 • A kezelt fogazati rendellenesség okától, súlyosságától
 • A páciens korától: például a fiatal szervezet jobban regenerálódik, ezért gyorsabban mehet végbe a szövetek átépülése (rövidebb retenciós fázis). Ugyanakkor a növekedésben lévő fogazatnál hosszabb ideig lehet szükséges a retenció, mert a növekedés okozhatja a fogak visszarendeződését. A két említett tényező (gyorsabb regenerálódás és növekedés) ellentétes irányban hat, páciensenként eltérhet, hogy melyik hatás az erősebb.
 • A kezelésben érintett fogak számától, illetve attól, hogy mennyit kellett a fogakon mozgatni, illetve milyen erőkkel történt a fogak mozgatása. Ha a fogmozgatása mértéke nagy, vagy nagy erővel történt a fogmozgatás, hosszabb retencióra van szükség.

Az általános tényezőkön túl bemutatjuk, hogy milyen esetekben nincs szükség retencióra, mikor szükséges fix retainer, illetve milyen esetekben végezhető kivehető készülékkel a retenció.

 

Nincs szükség retencióra

 • Ez az eset viszonylag ritka.
 • Elülső keresztharapás kezelése után. Elülső keresztharapásnál a felső metszőfog az alsó metszőfog mögé harap. A fogszabályozó kezelést követően a felső metszőfog már helyesen, az alsó metszőfog elé harap, és a felső metszőfog valamennyit fed az alsó metszőfogból (overbite). Az overbite megakadályozza, hogy a keresztharapás visszatérjen.
 • Bizonyos vegyes fogazati eltérések kezelése után
 • Retineált vagy impaktált fogak sorbaállítása után

 

Fix retainer-re van szükség

 • Alsó metszőfogak torlódását korrigáló kezelés után. Ebben az esetben általában szemfogtól szemfogig tartó fix retainer-t ragasztanak a fogak belső felére.
 • Erősen rotálódott fogak korrekciója után.
 • Réses fogazat, diastema medianum (felső metszőfogak között rés van) kezelése után.
 • Amikor helyfenntartásra van szükség. Ilyen például akkor van, amikor a páciensnél később (akár hónapok múlva) implantátumot helyeznek be vagy a páciens hídpótlást kap. Ha a retenció nem sikeres, az implantátum behelyezéséhez szükséges terület a fogak elvándorlása miatt csökkenhet, és lehet, hogy az implantátum behelyezésére nem lesz elég hely.

 

Retenció kivehető készülékkel

 • Oldalsó keresztharapás kezelése után
 • Mélyharapás, nyitottharapás kezelése után
 • Olyan egyéb kezelések után, ahol retencióra van szükség, és az eredmény megtartása kivehető retenciós készülékkel is biztosítható.

 

Mennyi ideig kell a retenciós készüléket viselni?

A szakirodalomban nincs konszenzus abban a kérdésben, hogy mennyi ideig kell retenciós készüléket viselni. Megemlítünk azonban két megközelítést, amely gyakori:

 • A retenció az aktív kezelés időtartamának kétszereséig szükséges. Ha pl. egy évig van a páciensnek rögzített fogszabályozója, akkor két évig tart a retenciós fázis.
 • A rögzített készülékes kezelést követően a retenció 3 – 4 hónapon át egész nap, részidőben (általában éjszaka) 12 hónapon át, vagy ameddig a növekedés befejeződik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok a páciensek, akik a maradó fogazatra váltás után röviddel (12 – 13 éves korban) vesznek részt fogszabályozáson, tinédzser koruk végéig kell, hogy retenciós készüléket viseljenek majdnem minden esetben.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!