Fogpótlások

Akiknek egy vagy több foguk hiányzik, nagyon is tudatában lehetnek annak, hogy ez milyen hatással van a kinézetükre és az általános egészségükre. A fogak együttes feladata, hogy elősegítsék a rágást, a beszédet és a mosolygást. A foghiány nehézséget okozhat ezeken a területeken. Szerencsére a hiányzó fogakat lehet pótolni.

Mielőtt bemutatjuk a fogpótlás lehetőséget, fontos megemlíteni, hogy miért is kívánatos a hiányzó fogak pótlása.

Az első, mindenki előtt ismert ok az, hogy a hiányzó fogak esztétikailag zavaróak lehetnek. Ezenfelül a hiányzó fog érintheti a beszédet, a hátsó fogak (őrlőfogak) hiánya pedig nehezíti a rágást. Ezek a lehetséges következmények szélesebb körben ismertek. Kevésbé ismert, hogy a meglévő fogak eltolódhatnak, illetve csontveszteség alakulhat ki a hiányzó fog körül. A fogak elvesztése és a csontveszteség egy idő után azt eredményezhetik, hogy arc szerkezete megváltozik.

Típusok

Mivel egy fogpótlás éveken keresztül szolgálja a pácienst, érdemes átgondolni, hogy a fogpótlási alternatívák közül melyik az adott páciens számára a legmegfelelőbb.

Alapvetően három alternatíva létezik: rögzített fogpótlás, kivehető fogpótlás, illetve implantátumra készített fogpótlás. Mint minden másnál, itt is vannak átmenetek a különböző típusok között, például létezik olyan fogpótlás, amely rögzített és kivehető elemeket is tartalmaz.

Rögzített fogpótlás, hídpótlás

A rögzített fogpótlás lényege, hogy a hiányzó fogak miatti rést tölti ki a fogmű, amely a meglévő, előzőleg előkészített fogakon rögzül ragasztással. Azaz a páciens nem, csak a fogorvos tudja a rögzített fogpótlást eltávolítani.

A rögzített fogpótlás vagy hídpótlás elkészítése több alkalmat vesz igénybe. Az első látogatás alkalmával a fogorvos előkészíti, azaz lecsiszolja azokat a fogakat, amelyeken a híd később rögzül majd. Ezután lenyomatot készít a fogakról, amely alapján a fogtechnikus elkészíti a hídpótlást. A fogorvos ezután bepróbálja, igazítja és végül beragasztja a fogpótlást.

Kivehető fogpótlás

A kivehető fogpótlás (sokan protézisként ismerik) abban külünbözik a rögzített fogpótlástól, hogy azt a páciens ki tudja venni a szájából. Általában egy alaplemezből és azon rögzülő műfogakból áll, ahol az alaplemez színe megegyezik az íny színével. Gyakran a kivehető fogpótlás fém kapoccsal kapcsolódik a páciens fogaihoz.

Implantátumra készített fogpótlás

Az implantátum egy beültett mű foggyökér, amire utána rögzített vagy kivehető fogpótlást lehet készíteni. A különbség tehát az az előbb megemlített fogpótlások és az implantátumra készített fogpótlás között, hogy a fogorvos nem a meglévő fogakon rögzíti a fogművet, hanem az implantátumon. Ez például azt jelenti, hogy a foghiány okozta hézag két szélén lévő fogakat nem kell lecsiszolni. Az implantátum behelyezése egy sebészi beavatkozás, ami nem minden páciensnél végezhető el.

Összefoglaló

A fent említett fogpótlási módok mindegyikének van előnye is hátránya is. Például azért, mert ha az egyik jobb lenne az összes többinél minden szempontból, akkor a többi nem létezne. A különböző fogpótlási módok összehasonlítására egy másik cikkünkben vállalkozunk majd, most csak fel szeretnénk hívni arra a figyelmet, hogy a páciens egészségi állapotától, elképzeléseitől, anyagi lehetőségeitől és még sok más tényezőtől függ, hogy az adott helyzetben melyik fogpótlási mód a legindokoltabb.

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!