A fogkopás fajtái és kezelései

A fogzománc kopásának (továbbiakban: fogkopás) azokat a típusait vizsgáljuk, ahol a fogzománc elvékonyodása nem fogszuvasodás eredménye. Amikor a fogzománc kopásáról írunk, a fogzománc kopásába beleértjük a dentin-t érintő kopást is, tehát nem csak szigorúan azt a kopást, amely kizárólag a fog zománcára terjed ki. Alapvetően négy, nem fogszuvasodással összefüggő kopási folyamat létezik.

 

Erózió

Eróziónál a fogzománcvesztést savak okozzák. A fogszuvasodással ellentétben a savképződés nem a lepedékben megtalálható baktériumokkal van összefüggésben. Az erózióban szerepet játszó savak származhatnak belső vagy külső forrásból. Belső forrásból származó savakhoz soroljuk például a gyomorsavat. Az erősen savas kémhatású gyomorsav pl. bulimia vagy refluxbetegség miatt kerül a szájba. Külső forrásból származó savak alatt azokat a savakat értjük, amelyek étel- vagy italfogyasztás útján kerülnek a szervezetbe. Ilyen savakat tartalmaznak például a szénsavas üdítők, gyümölcslevek, citrusfélék és az ecet.

Az eróziós fogkopás gyakran fordul elő a felső metszőfogak belső felszínén, illetve az alsó nagyőrlő (moláris) fogak okkluzális felszínén (alsó fogaknál a fogak teteje), de külső forrásból származó savak eróziója esetén a fogak külső fogfelszínének elvékonyodása is gyakori. A fogzománc sötétkés színű és áttetsző lehet, a dentin látszódhat. A fog sok esetben hidegre, melegre érzékeny lehet. Bár az eróziós fogkopás tünetei sok esetben hasonlóak a fogszuvasodás tüneteihez, az eróziós kopásnál a fogszövetben nem keletkezik lyuk.

 

Abrázió

Az abrázió külső hatásra történő fogzománckopás. Jellemzően nem jó technikájú fogmosás (oldalirányú, fűrészelő mozdulatok fogmosásnál) miatt alakul ki az ilyen típusú fogkopás. Különösen fognyaki részen jellemző, a fog egy része akár olyan mértékben is elvékonyodhat, hogy a fogbél is érintetté válik. A fog érzékenysége, fogbél érintettség, illetve a fog törése is lehet az abrázió következménye.

 

Attríció

Az attríció a fog másik foggal vagy fogpótlással való érintkezése miatt fogzománcvesztése. Ebben az esetben a fogak teteje kopik. Származhat a rendes rágástól (különösen idős korban), illetve fogcsikorgatástól (bruxism), vagy attól, hogy a fog a fogpótlással érintkezik. A fogpótláshoz használt porcelán ugyanis nagyon kemény, a foggal való érintkezésnél így nagyobb valószínűséggel sérül a fogzománc.

Nagyfokú attríció a felső frontfogak területén

 

Abfrakció

Az abfrakció a fognyaki részen keletkező foganyagvesztés, melyet a fog túlterhelése okoz. A kisőrlők gyakran érintettek az ilyen típusú kopásban, különösen akkor, ha ugyanazon az állcsonton a páciens már elvesztette a nagyőrlőit.

Abfrakció látható az alsó és felső fogakon egyaránt
Bal alsó négyes fogon abfrakció

 

 

 

 

 

 

Fogkopás fogszuvasodás vagy egyéb ok miatt?

 

A fent említett folyamatoknál a fog kopása nem a fogszuvasodással hozható összefüggésbe. A fog kopásának a következménye viszont a fogszuvasodás okozta és az egyéb tényező okozta fogkopásnál is végső soron ugyanaz: először a fogzománc, utána a dentin, végül pedig a fogbél érintettsége. Ezért van az, hogy sokszor nehéz megmondani csupán a tünetek alapján, hogy a fog érzékenységét milyen folyamat eredményezte.

Ha a végső következmények tekintetében azonosak is a fogkopások, a fogkopás mögötti folyamat feltárása fontos, mert más megelőzést és kezelést kívánnak a különböző folyamatok által eredményezett kopások.

Nem időben kezelt fogkopás elkezdett szuvasodni

 

Fogkopás megelőzése és kezelése

 

Az első lépés a kopás okának megállapítása, és a kopást kiváltó okok megszüntetése. A megszüntetés eszköze nem fogszuvasodás eredetű kopásnál lehet:

  • táplálkozásra vonatkozó tanácsadás (pl. kevesebb szénsavas üdítő fogyasztása kedvezően befolyásolja az eróziót)
  • szájhigiéniás tanácsadás (pl. helyes fogmosási technika csökkenti az abrázió valószínűségét)
  • általános orvosi, mentálhigiéniás tanácsadás (pl. kényszerbetegségek kezelése)

Ha a kiváltó okok megszüntetése a fenti módokon nem vezetett eredményre, és a fogzománc (esetleg a dentin) kopása már bekövetkezett, akkor megfelelő lehet:

  • éjszakai harapásemelő sín alkalmazása (attríció esetén)
  • a kopott felszín helyreállítása
  • a fogérzékenység megszüntetése, fluoridos kezelés

A fogkopás mértékétől függően fogtömés, fogkorona, gyökérkezelés, illetve fogeltávolítás is szükséges lehet.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!