Szájsebészet

A szájsebészet vagy dentoalveoláris sebészet olyan beavatkozásokat foglal magában, amelyek a fogat közvetlenül körülvevő csontot érintik. A leggyakrabban az alábbi esetekkel találkozunk:

  • Fogeltávolítás, betört gyökér eltávolítása: Bizonyos esetekben a fogeltávolítás nem végezhető el a hagyományos módon (fogó segítségével), mert például a fog koronai része nem megfelelő. Lehet ez azért, mert a korona letört, és a fogóval nem lehet megfogni a fog megmaradt részét. Más esetekben a fog gyökereinek formája, helyzete, a fogat körülvevő csont sűrűsége vagy egyéb tényező teszi szükségessé a sebészi fogeltávolítást.

 

  • Bölcsességfog eltávolítása: A sebészi fogeltávolítások nagyon sokszor érintik a bölcsességfogat. Bár általános fogászat keretein belül is történik bölcsességfog eltávolítás, sokszor az indokolja a sebészi beavatkozást, hogy a terület nehezen megközelíthető, a bölcsességfog lehet, hogy csak részben tört elő, vagy olyan szögben, ami nem teszi lehetővé a sima fogeltávolítást. A bölcsességfog eltávolítása sokszor a fogszabályozási kezelést egészíti ki. A cél ezekben az esetekben az, hogy a fogszabályozó kezelést követően a bölcsességfog esetleges előtörése, helyzetének változása ne tolja el a már szabályozott fogakat.

 

  • Fogszabályozó kezelés során: akkor is szükség lehet szájsebészeti beavatkozásra, ha a szemfog valamiért nem tört elő. Ebben az esetben a szájsebész felszabadítja a fog koronai részét, hogy a fogszabályozó orvos egy sorba tudja állítani a fogat a többivel. Olyan eset is előfordul, hogy valakinek számfeletti foga van (azaz plusz egy foga), vagy nagyon torlódtak a fogai, és ezért szükséges a fogeltávolítás.

 

  • Ciszták vagy egyéb sérülések eltávolítását is sokszor szájsebész végzi. A fogászati ciszta egy általában folyadékkal teli zsák, amely különböző szövetekben tud kialakulni.

 

  • Gyökércsúcs rezekció: néhány esetben szükséges lehet a gyökércsúcs sebészi eltávolítása. Például akkor van erre szükség, ha a gyulladás elérte a fog gyökerét és átterjedt a környező csontszövetre. Ilyenkor a szájsebész a foggyökér gyulladt részét eltávolítja, és gyökértöméssel zárja a fogat.

 

  • Csontpótlás: ha például implantátum behelyezéséhez nem elegendő a meglévő csontállomány, és csontpótlásra van szükség, akkor is általában szájsebész bevonása indokolt.

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!