Invisalign és egyéb rendszerek

Invisalign

 

A láthatatlan sínes fogszabályozást az Invisalignt forgalmazó Align Technology tette igazán népszerűvé. Ahogy teltek az évek, egyre több cég kezdett érdeklődést mutatni a kiaknázatlan és nagyon jövedelmező láthatatlan fogszabályozás iránt. Létrejöttek cégek, amelyek az Invisalign modelljét vették át teljes mértékben, illetve olyanok is, amelyek egy kicsit más szolgáltatással szerettek volna piaci részesedéshez jutni.

 

 

Láthatatlan sínes rendszerek

 

A láthatatlan sínes fogszabályozásnál három fő típus különíthető el:

 • Invisalign típusú: A tervezés és a gyártás is kiszervezett, azt egy erre szakosodott cég végzi, a kezelőorvos határozza meg a kezelés irányát, menetét
 • A tervezés és a gyártás is kiszervezett, minimális vagy nem létező orvosi felügyelet mellett
 • A tervezés és a gyártás is házon belül történik

Természetesen léteznek hibrid megoldások is (pl. kiszervezett tervezés, házon belüli gyártás), azonban az összes lehetséges kombináció bemutatását mellőzzük.

 

Invisalign típusú rendszerek

Ezeknek a rendszereknek a lényege, hogy a kezelőorvos felveszi a beteg státuszát (lenyomatot vesz, fotókat készít), majd az összegyűjtött információkat elküldi a tervezést és a gyártást végző cégnek, pl. az Invisalign-nak. A cég a saját maga által fejlesztett szoftver segítségével megtervezi a kezelést, és a kezelési tervet az orvos jóváhagyja. Amennyiben a páciens a kezelés folytatása mellett dönt (ebben a fázisban derül ki, hogy hány sínre lesz szükség, azaz a kezelés mennyibe fog kerülni és hozzávetőleg mennyi ideig fog tartani, milyen egyéb köztes beavatkozásokra van szükség), a cég elkezdi a sínek gyártását.

Az ilyen rendszerek előnyei:

 • A cégnek nagy a tapasztalata a síngyártás területén, a tervezést végzők sok esetet láttak már.
 • A műanyag sínek kidolgozása sokszor gépi módon történik, állandó minőséget tudnak biztosítani.

Az ilyen rendszerek hátrányai:

 • Költségesek: a láthatatlan sínes kezelések közül a legdrágább. (Az ilyen típusú rendszerek közül pedig az Invisalign ára a legmagasabb).
 • A sínek mindig ugyanolyan módon készülnek, így a páciens egyedi körülményeit nehezebb figyelembe venni. Például: lehet, hogy egy páciensnél máshogy kellene kidolgozni a műanyag sínt, mint általában, erre viszont nincs lehetőség.
 • Hosszú átfutási idő: A kezdeti konzultációt követően akár több hetet is kell várni, amíg a páciens megkapja az első sínt

 

Orvosi felügyelet nélküli láthatatlan fogszabályozás

Ezekben az esetekben a páciens vagy nem találkozik orvossal, vagy a találkozás egy egyszeri lenyomatvételre szorítkozik. A lenyomatot a páciens elküldi a tervezést és gyártást végző cégnek. A cég a műanyag síneket postai úton juttatja el a pácienshez.

Az ilyen rendszerek előnye:

 • Alacsony ár: mivel nincs orvosi közreműködés, az ilyen szolgáltatások ára alacsonyan tartható

Az ilyen rendszerek hátrányai:

 • A kezelésben orvos nem vesz részt: nehezen mérhető fel már az is, hogy a páciensnél indokolt-e a láthatatlan sínes kezelés, a kezelés közben fellépő problémák, eltérések nem korrigálhatóak. Az ilyen rendszerek hatékonysága nem ismert.

 

Házon belüli tervezés, gyártás

A láthatatlan sínekhez az információkat az orvos összegyűjti, ő maga vagy egy munkatársa végzi a szoftveres tervezést erre a célra fejlesztett szoftver segítségével. A sínek gyártása is a rendelőben vagy a rendelővel együttműködő fogtechnikai laboratóriumban történik. Tudomásunk szerint a Magyarországon elérhető láthatatlan sínes rendszerek (az Invisalign és néhány nemzetközi gyártó termékei kivételével) majdnem mindegyike ebbe a kategóriába tartozik.

Legtöbb esetben a rendelővel együttműködő fogtechnikai laboratórium végzi a tervezést és a gyártást, bár arra is van példa, hogy a tervezés és a gyártás is a rendelőben történik. A fő különbség tehát az Invisalign típusú és a házon belül tervezett, gyártott rendszerek között, hogy az Invisalign szoftvere nem megvásárolható és nem ismert. Ezzel szemben a házon belül tervezett és gyártott sínes rendszerek nem saját fejlesztésű, hanem közforgalomban megvásárolható szoftvert használnak a tervezéshez.

 

Az ilyen rendszerek előnyei:

 • A folyamat rugalmasabb, mint az Invisalign típusú rendszereknél
 • Rövidebb átfutási idő
 • A kezelőorvos a tervezésben, gyártásban aktívabban vesz részt

Az ilyen rendszerek hátránya:

 • A kezelőorvos (és adott esetben a fogtechnikai laboratórium) tapasztalatától függ, hogy a kezelés milyen színvonalon történik

 

 

Melyiket a három közül?

 

Lehet, hogy a kérdést először érdemesebb úgy feltenni, hogy melyiket ne. Az orvosi felügyelet nélküli láthatatlan fogszabályozást nem tudjuk ajánlani, mert a kezelés hatékonysága nem ismert.

Marad tehát az Invisalign (vagy más cégek) és a házon belül készített rendszerek. Mindkét opció lehet jó döntés. A legfontosabb kérdés talán a kezelést végző orvos tapasztalata: ha a kezelést tapasztalt fogszabályozó orvos végzi, akkor nálunk a házon belül készített sínes rendszerek felé billen el a mérleg nyelve: a kezelés egésze jobban átlátható, a páciens egyedi igényeit jobban figyelembe lehet venni. Ha a kezelést általános fogorvos vagy nem tapasztalt fogszabályozó orvos végzi, az Invisalign típusú rendszer lehet a megfelelő választás (feltéve, ha valaki vállalni tudja a kezelés magas költségét). Ott ugyanis a külsős tervezés és gyártás csökkenti a tapasztalatlanságból fakadó hiba lehetőségét.

 

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!