Láthatatlan fogszabályozás – 3D nyomtatás

3D nyomtatás a síngyártásban

A 3D nyomtatás a műanyag sín gyártásának egyik állomása, mely a tervezés után következik. A tervezés eredménye egy olyan fájl, amely a 3D nyomtató által értelmezhető formátumban információt tartalmaz a kinyomtatandó minta geometriájára vonatkozóan.

 

Számít, hogy milyen a 3D nyomtató?

A láthatatlan sínes kezelés egy olyan kezelés, ahol a pontosságnak nagyon nagy a jelentősége. Ha a kinyomtatott minta elnagyolt, az arra készített sín nem fog pontosan illeszkedni a fogakra, így nem, vagy kevésbé fogja csak a kezelési tervben meghatározott fogmozgatást elérni. A 3D nyomtatók több elven működhetnek. Fogászati célra általában SLA (stereolitography) 3D nyomtatót szoktak alkalmazni. Az ezen az elven működő nyomtatókkal nagyon nagy pontosságú minták készíthetőek.

 

Mi a 3D nyomtató alapanyaga?

Fogászati célú felhasználásnál a 3D nyomtató speciálisan fogászati célokra fejlesztett műgyantából készíti el a mintákat. A műgyanta jó anyagtani tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen. Ellenkező esetben a minta eltörhet vagy más módon sérülhet.

A láthatatlan sín gyártásának ebben a fázisában a késztermék tehát egy sorozat műgyantából készült minta. Ha például a páciensnek alul és felül is 10-10 sínre van szüksége, ebben a fázisban 20 darab műgyanta mintát készítenek el. A nagy számú mintánál már kiemelt figyelmet kell fordítani az azonosításra: minden kinyomtatott minta egyedi azonosítóval van ellátva, hogy biztos ne fordulhasson elő olyan, hogy mintákat felcserélnek, és a páciens emiatt rossz sorrendben kapja kézhez a síneket.
Miután elkészültek a minták, egy speciális technikával (mélyhúzás) egy műanyag lapot préselnek minden mintára. Erről a fázisról ebben a cikkünkben tudhat meg többet.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!