Sportfogvédő sín

A sportolás növeli a fogsérülések veszélyét. A fogsérülések megelőzésének, illetve mértékük csökkentésének az egyik leghatékonyabb módja a sportfogvédő viselése. A sportfogvédő sín elosztja a fogazatra irányuló erőhatást. Több típusa létezik, ezek kialakításukat, hatékonyságukat és költségüket tekintve is eltérnek egymástól.

 

A sportfogvédő sín típusai

Alapvetően három típusú sportfogvédő létezik:

  • Előre elkészített, gyári
  • Melegvizes
  • Egyedi

 

Előre elkészített, gyári 

Az ilyen típusú sportfogvédők nem illeszkednek pontosan a sportoló fogazatára. Különböző méretek elérhetőek, a sportoló kiválasztja a fogazatára leginkább illeszkedő fogvédőt. Előnye, hogy olcsó és sok helyen beszerezhető.

Létezik egyfogíves sportfogvédő, illetve olyan is, amely mindkét fogívet takarja. Egy fogív esetén majdnem mindig a felső fogívre kerül, hiszen a fogsérülések jelentős része a felső fogakat érinti. A mindkét fogívet takaró sportfogvédő nagyobb, kényelmetlenebb, zavarhatja a beszédet.

Melegvizes 

Az ilyen típusú sportfogvédő hőre lágyuló anyagból készül. A sportoló a fogvédőt forró vízbe helyezi, majd amikor az formálhatóvá vált, szájba helyezi, és összeharap. A fogvédő valamelyest felveszi a sportoló fogazatának formáját.

Egyedi 

Ez az a típus, ami fogorvos közreműködésével készül. A fogorvos a sportoló fogazatáról lenyomatot vesz, mélyhúzásos technikával a fogorvos vagy a fogtechnikus elkészíti a műanyag sínt. Ezután a fogorvos ellenőrzi a sín illeszkedését. Ez a valóságban tehát legtöbbször azt jelenti, hogy a sportolónak kétszer kell a fogorvosi rendelőbe mennie: egyrészt lenyomatvételre, utána pedig a sín átadására.

Ez a típus biztosítja a legjobb védelmet és a legpontosabb illeszkedést. Hátránya azonban, hogy költségesebb: az egyedi sportfogvédő ára a cikk írásakor 25 000 – 50 000 forint körül mozog.

 

Milyen a jó sportfogvédő?

  • A jó sportfogvédő fedi a védeni kívánt részeket: a fogazatot, az íny egy részét vagy egészét.
  • Eléggé vastag ahhoz, hogy megfelelő védelmet biztosítson, azonban nem olyan vastag, hogy akadályozná a beszédet, a légzést, vagy kényelmetlen lenne viselni. Ajánlások szerint a kb. 4 mm vastagságú műanyag lapból készült sportfogvédő sínek megfelelő védelmet biztosítanak.
  • Megfelelően illeszkedik, nem laza: ez a szempont nem csak azért lényeges, mert esetlegesen kényelmetlenebb viselni a fogvédőt. Hanem azért, mert a sportfogvédő könnyebben esik ki, vagy veszi azt ki a sportoló játék közben, mert például nem tud megfelelően a csapattársával kommunikálni.

 

Milyen sportoknál ajánlott?

Elsőként az 1920-as években terjedt el a fogvédő az ökölvívásban. Legtöbben ma már szerencsére természetesnek veszik, hogy a küzdősportot űzők fogvédőt viselnek. A küzdősportokon felül az Egyesült Államokban például az alábbi sportoknál is javasolt a fogvédő viselése: akrobatika, amerikai football, baseball, kosárlabda, kerékpározás, lovas sportok, extrém sportok, gimnasztika, kézilabda, ütős sportok (pl. jégkorong, floorball), rugby, squash, vízilabda, síelés, labdarúgás, súlyemelés.

Bár a listában sok olyan sport is szerepel, amiről nem a fogsérülések jutnak először eszünkbe, a lista jól példázza azt, hogy nagyon sok sportban megvan a fogsérülés veszélye, és a sportfogvédővel történő megelőzésnek fontos szerepe van a sérülések elkerülésében.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!