Barázdazárás

A barázdazárás lényege, hogy a fog rágófelületeire vékony rétegben egy barázdazáró anyagot visz fel a fogorvos. Az érintett fogak legtöbb esetben a hátsó fogak – a kisőrlők és a nagyőrlők. A barázdazárás célja a fogszuvasodás megelőzése: a hátsó fogak rágófelületein sok barázda (gödröcske, árok a fog rágófelszínén) fut végig, ahol könnyen megmarad az ételmaradék.

Fogkefével és fogselyemmel is nehezen tisztítható sok esetben a hátsó fogak rágófelülete, és könnyebben alakul ki szuvasság ott, ahonnan nehéz eltávolítani az ételmaradékokat és lepedéket. A fogszuvasodást megelőzendő, a fogak rágófelületére felvitt anyag kitölti a barázdákat. Azaz a fog felületén kevesebb bemélyedés lesz, a simább fogfelület ezután már jobban tisztítható.

 

Barázdazárás – milyen korban?

Leginkább gyermekeknél szokták alkalmazni, általában közvetlenül azután, hogy a kisőrlő és nagyőrlő maradófogak megjelentek. Ennek az az oka, hogy a 6 – 14 éves gyermeknek könnyen kilyukadnak a fogai; a barázdazárással a fogorvos egy védőréteget képez, ami meg tudja ezt előzni.

Bizonyos esetekben tejfogaknál is alkalmazhatják, főleg akkor, ha a tejfogak barázdái nagyon mélyek. A tejfogak fontos szerepet töltenek be a maradófogak helyfenntartásában: ha a gyermek túl korán veszti el egy tejfogát, a maradófog lehet, hogy nem az ideális helyen fog kinőni. Felnőtteknél is hasznos lehet a barázdazárás.

 

Hogy történik a barázdazárás?

A barázdazárás egy fájdalommentes és egyszerű folyamat. Általában néhány perc alatt elvégezhető. Lépései a következők:

  • A fogorvos megtisztítja a fogakat, amelynél majd barázdazárást alkalmaz.
  • Ezután megszárítja a fogakat és a fogak köré vattát vagy más, nedvességet elnyelő anyagot tesz.
  • Savas oldatot (pl. gélt) tesz a fogak rágófelületére, hogy a fogak felszíne kicsit érdesebbé váljon, és a barázdazáró anyag majd jobban kössön hozzá.
  • Az oldatot ezután eltávolítja és a fogat megszárítja.
  • A barázdazáró anyagot felhelyezi a fogra, ami hozzáköt a foghoz és megkeményedik.

 

Barázdazárás – mennyi ideig tart ki?

A barázdazárás a fogakat akár 10 éven keresztül is meg tudja védeni a fogszuvasodástól. Nem árt ellenőrizni viszont a barázdazárást időről időre: a barázdazáró anyag lepattanhat vagy más módon sérülhet. Szükség esetén a fogorvos a barázdazárást újból el tudja végezni.

 

Vannak a barázdazárásnak ismert mellékhatásai?

Nincsenek. Nagyon ritkán a páciens allergiás lehet a barázdazáró anyagra.

 

Összefoglalva

A barázdazárást általában érdemes elvégeztetni gyermekeknél akkor, amikor a kisőrlő és nagyőrlő maradófogak megjelennek. A kezelés egyszerű és fájdalommentes. A barázdazárás célja, hogy megelőzze a fogszuvasodást. A barázdazárás nem helyettesíti a jó szájhigiéniát.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!