Gyermekfogászat

Összegyűjtöttünk néhány témakört a gyermekek fogazatáról, ami sok szülőt foglalkoztat. 

 

Mikor vigyem a gyermekemet fogorvoshoz?

A gyermekeket érdemes minél korábban elvinni először a fogorvosi rendelőbe. Ezt követően érdemes rendszeresen járni a gyermekekkel, a fogorvos ajánlása szerint. Így a gyermekek korán hozzászoknak a rendelői környezethez, az illatokhoz, zajokhoz, és a későbbiekben már nyugodtabbak lesznek a kezeléseknél.

 

Mikor jönnek elő a gyermekem fogai?

A tejfogak általában a baba hathónapos korától kezdenek előjönni. Mind a 20 tejfog elő kell hogy törjön a gyermek 30 hónapos korára. Az első maradófogak (hátsó fogak) 6 éves kor táján kezdenek el megjelenni, mielőtt a tejfogak 6-7 éves korban elkezdenek kiesni. Ezután a maradófogak szép lassan felváltják a tejfogakat. Általában legelőször az alsó, elülső fogak esnek ki, amiket a felső, elülső fogak követnek. Az összes maradófog meg kell hogy jelenjen 14 éves korig, kivéve a bölcsességfogakat, amik később, jellemzően 18-25 éves korban is megjelenhetnek.

Fontos azt észben tartani, hogy minden gyermek más, és más ütemben fejlődik, ezért a fenti számokat csak hozzávetőleges értékeknek kell tekinteni. Az, hogy az Ön gyermekénél kicsit más életkorban esnek ki a tejfogak, vagy jelennek meg a maradófogak, még nem jelent önmagában semmi rosszat.

 

Hogy mossam a gyermekem fogait?

A gyermek fogának tisztítása a napi higiénia része kell hogy legyen. Sokszor segít az, ha a gyermek mögött ülünk vagy állunk, és finoman megfogjuk az állát, hogy könnyebben elérjük a felső és a hátsó fogakat.

  • Amikor megjelennek az első fogak, érdemes gyermekekre tervezett fogkefét használni, egy pöttynyi fluoridos fogkrémmel.
  • Érdemes a gyermek fogmosását hétéves korig ellenőrizni.
  • Amikor megjelent az összes fog, érdemes olyan fogkefét használni, aminek kicsi a feje és puhák a sörtéi. A fogmosás körkörös mozgással, egyszerre a fogazat egy részére koncentrálva történjen.
  • Ne felejtse ki a fog mögötti területet, illetve az ínyt sem a fogmosásból – óvatos mozdulatokkal tegye mindezt.
  • Fogmosás után nem szükséges öblögetni. Így hosszabb ideig marad a fluorid a fogon.
  • Ha lehetséges, építse be a fogmosást a gyermek napi rutinjába. Egyszer lefekvés előtt, és még egyszer valamikor a nap folyamán.
  • Érdemes a gyermekeket bíztatni és megdicsérni a helyes fogmosás után.

 

Érdemes fluoridos fogkrémet használni?

A fogakra több módon kerülhet fluorid, például a fogkrémből, helyi fluoridecseteléssel vagy akár néhány helyen az ivóvízből is.  A fluorid segíthet megelőzni a fogszuvasodást. A gyermekek hároméves korig pöttynyi fluoridos fogkrémet használjanak, ezt követően pedig borsónyi fluoridos fogkrémet. Több vélemény létezik arról, hogy mennyi fluoridot tartalmazzon a fogkrém, amit a gyermekek használnak. Éppen ezért, nem írunk itt le egy konkrét számot. Ha nem biztos abban, hogy milyen fluoridtartalmú fogkrémet válasszon gyermekének, kérdezze meg a fogorvosát. A fogkrém fluoridtartalma általában fel van tüntetve a csomagoláson.

 

Milyen sörtéjű fogkefét használjunk?

Több típusú fogkefe létezik, élénk színű, színváltós, mesefigurákat tartalmazó. Ezek fogorvosi szempontból nem bírnak jelentőséggel, arra viszont jók, hogy a gyermekek nagyobb lelkesedéssel mossanak fogat. Ami fontos, hogy a fogkefe a gyermek korának megfelelő legyen, kicsi legyen a feje és puha, nejlon a sörtéje. A gyermek életkorának megfelelő elektromos fogkefe is használható, ami segíthet abban, hogy a gyermek elég ideig mossa a fogát.

 

Mitől fáj a gyermekem foga?

A fogfájást legtöbbször a fogszuvasodás okozza a gyermekeknél. Sokszor ennek az az oka, hogy a gyermek étrendje túl gyakran tartalmaz cukrot. A fogak előtörése (fogzás) is járhat fájdalommal. Amennyiben a gyermeknek fájdalomcsillapítóra van szüksége, cukormentes gyógyszert adjon neki. Ha a fájdalom nem múlik el, látogasson el fogorvosához.

 

Hogy lehet megelőzni a fogszuvasodást a gyermekeknél?

A fogszuvasodás egyik fő oka az, hogy a gyermek gyakran fogyaszt cukrot vagy savakat tartalmazó ételeket, italokat. Éppen ezért fontos, hogy csak étkezéseknél fogyasszanak ilyen ételeket vagy italokat. Étkezések között kerülni érdemes a gyümölcsleveket vagy más, cukortartalmú italok, illetve a nassolásnál is javasolt elkerülni a magas cukortartalmú ételeket. Néhány babatápszer is sok cukrot tartalmaz, ezért érdemes mindig ellenőrizni az összetevőket.

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!