Megelőző fogászat

A megelőző fogászat (vagy más szóval: preventív fogászat) célja, hogy a fogak hosszabb ideig legyenek panaszmentesek, és kevesebb fogászati ellátást kelljen a páciensnek igénybe venni. A fogelvesztések két fő oka a fogszuvasodás és a fogínybetegség. Minél hatékonyabban védekezünk e két probléma ellen, annál nagyobb valószínűséggel tudjuk megtartani a fogainkat.

Miből áll a megelőző fogászat?

Alapvetően két területen lehet tenni azért, hogy a fogaink egészsége megfelelő legyen. Egyrészt olyan életvitelt érdemes kialakítani, ami segít elkerülni a fogszuvasodást és a fogínybetegséget. Ezért a páciens maga tud tenni, persze a fogorvos irányítása mellett.

Másrészt a kezdeti problémákat fel kell tudni időben fedezni, és tudni kell azokat kezelni. Ez a fázis a fogorvosi rendelőben történik. A korai felismerésben játszik szerepet a fogászati röntgen. Végül pedig a felismert, korai problémát kezelni kell, hogy ne alakuljon ki nagyobb baj. Ebben játszik szerepet például a fogkőeltávolítás vagy egyéb megelőző kezelések.

Vegyük sorra, hogy az egyes területekre mi jellemző:

Életvitel

Életvitelnél beszélni kell arról, hogy:

  • milyen ételeket és italokat fogyasztunk,
  • milyen egyéb szokásaink vannak, amik károsak lehetnek (pl. dohányzás),
  • fogápolási szokásaink milyenek.

Érdemes kerülni a cukros, savas ételek és italok gyakori, nagy mennyiségű fogyasztását. Hasznos lehet, ha például csak étkezéseknél fogyasztunk ilyeneket. Savas italoknál érdemes szívószálat használni, mert akkor a sav kevésbé éri a fogakat. A dohányzás elszínezheti a fogakat, fogelvesztéshez vezethet, és a fogínybetegséget is rosszabbá teheti. Dohányosoknak mindenképpen ajánlott a szokásosnál gyakrabban felkeresni a fogorvosukat. A nagymértékű alkoholfogyasztás is okozhat fogászati problémákat. Sok alkoholos ital tartalmaz nagy mennyiségben cukrot vagy savat.

Fontos a helyes szájápolás. Mosson fogat közvetlenül lefekvés előtt, és még egyszer napközben valamikor. Használjon megfelelő fogkefét (pl. kisfejű, puha sörtéjűt), helyes technikával mosson fogat, használjon fluoridos fogkrémet. Szájvizet is érdemes használni, illetve fogköztisztító kefét, fogselymet is. A szájvíz antibakteriális összetevői segíthetek megelőzni a fogínybetegséget, a fluorid pedig segít megelőzni a fogszuvasodást. A fogköztisztító kefe, fogselyem pedig abban segítenek, hogy a fogfelszín nagyobb részét tudjuk megtisztítani. Elektromos fogkefét is érdemes lehet használni.

Ez a rövid felsorolás arról szólt, hogy mit tehet Ön a fogaiért. Nézzük, hogyan lehet megelőzni a nagyobb bajt a korai felismeréssel és kezeléssel a rendelőben.

Megelőzés a rendelőben

A megelőzés alapja a rendszeres fogorvosi vizsgálat. Általában félévente minimum egyszer érdemes elmenni egy fogászati ellenőrzésre, kivéve ha az Ön fogazata ennél gyakrabban kíván ellenőrzést. A vizsgálat célja, hogy az esetleges problémákat korán fel lehessen ismerni, és időben meg lehessen tenni a szükséges lépéseket. A problémák egy része szájüregi vizsgálattal felismerhető, míg egy másik részük csak fogröntgen segítségével.

Fogászati röntgen

Azért van szükség fogászati röntgenre, mert bizonyos elváltozásoknak (pl. kezdeti fogszuvasodás) nem feltétlenül vannak jelei. A fog lehet, hogy egészségesnek néz ki, de egy része szuvas, gyulladás alakult ki a gyökér körül, vagy elkezdett fogyni a csont a fog körül. Gyermekeknél lehet látni a röntgenen, hogy a maradófogak hol vannak, és nagyjából mikor fognak előtörni. Felnőtteknél a bölcsességfogak helyzete miatt érdemes sokszor röntgent készíteni.

A szájüregi vizsgálattal és a röntgennel átfogóbb képet kap a fogorvos az Ön állapotáról, mint ha csak az egyikre kellene hagyatkoznia. Megfelelő életvitel mellett is szükséges lehet bizonyos megelőző fogászati kezelések elvégzése. Ezek következnek most.

Megelőző fogászati kezelések

A megelőző fogászati kezelések lehetnek rendszeresek vagy egyszeriek. A szájhigiéniás tanácsadás és a fogkőeltávolítás például szinte minden fogászati ellenőrzést jellemzik. Céljuk, hogy a fogazat egésze egészséges maradjon. Ha a kialakuló probléma egy fogat érint, szükséges lehet egy egyszeri kezelés, ami megelőzi a fog további károsodását.

Fogkőeltávolítás

Megfelelő életvitel mellett is képződik fogkő, amit a fogorvos vagy a dentálhigiénikus eltávolít. Azért van erre szükség, mert a fogkőképződés idővel fogínybetegséghez, fogágybetegséghez, majd fogelvesztéshez vezet.

Barázdazárás

A fogak rágófelszínét védeni lehet úgy, ha egy anyaggal bevonjuk azt. Ez az anyag simábbá teszi a fog felszínét, és segít megakadályozni a fogszuvasodás kialakulását a nehezen tisztítható fogfelszíneken. Kérje a fogorvosa tanácsát, hogy Önnél javasolt-e ilyen kezelés.

Egyéb fogászati kezelések

Minden olyan fogászati kezelés ide tartozik, amivel egy későbbi nagyobb bajt lehet megelőzni. A páciens ezzel pénzt és időt takarít meg. Például egy rosszul elkészített tömés miatt a páciens nem tudja jól tisztítani a fogát. A rossz tömést érdemes korrigálni, hogy ne alakuljon ki szuvasság a nehezen tisztítható részen. A szuvasság okozta problémát ugyanis később csak nagyobb beavatkozással lehet orvosolni.

A jó fogorvos meg tudja ítélni, hogy mi az a pont, amikor érdemes egy kezelést elkezdeni. Nem jó se túl későn, se túl korán lépni. Az első esetben a megelőzés esetleg nem lesz sikeres. A második esetben meg olyan kezelést végeztek el, amire nem feltétlenül lett volna szükség.

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!