Implantátumok

Az implantátum egy titán csavar, amire fogpótlást lehet készíteni. A foggyökér funkcióját látja el, sokszor ezért mű foggyökérnek is szokták hívni. Az állkapocscsontba helyezik be, a felsőbe és az alsóba egyaránt kerülhet implantátum. Fogászati implantátumokkal több évtizede használnak. Sok páciens – fiatalok és idősek egyaránt – választja az implantátumot egy vagy több fog pótlására.  

 

Implantálás menete

Az implantálás több módon történhet. Most egy lehetséges verziót mutatunk be.

Az első lépésben a fogorvos behelyezi az implantátumot az állkapocscsontba. Az implantátum teteje kicsivel a csont teteje fölött van. Az implantátumba egy úgynevezett gyógyulási csavart tesz a fogorvos. A gyógyulási csavar megakadályozza, hogy ínyszövet vagy egyéb törmelék kerüljön az implantátumba. Az ínyt ezután visszahajtja az implantátumra, és összevarja. Az implantátum 3 – 6 hónapon keresztül van ebben az állapotban, ez a gyógyulási időszak. Ez alatt az idő alatt az implantátum rögzül a csontban. Előfordulhat duzzanat és érzékenység az implantátum behelyezését követő néhány napban.

A második lépésben a fogorvos az implantátumot felszabadítja. Ezt azt jelenti, hogy az implantátumot fedő ínyt felhajtja. Ezután egy csavart helyez az implantátumba, amit felépítménynek hívnak. A felépítményre készül majd a fogkorona, amint a környező íny meggyógyult.

A harmadik lépésben a fogorvos elkészíti a fogkoronát, ami színét és kialakítását tekintve illeszkedik a szomszédos fogakhoz. A fogkoronát rögzíti a felépítményhez.

Még egyszer szeretnénk hangsúlyozni, hogy az implantálásnak ez csak egy lehetséges módja. Létezik sok variáció, az implantátum típusától és a páciens fogazatától függően változhatnak egyes lépések. Ami közös mindegyik lehetőségben az az, hogy bekerül egy implantátum a csontba (foggyökér helyett), és arra készül egy fogkorona. A hagyományos hídpótlással szemben tehát nem a környező fogakon rögzül a korona, hanem az implantátumon.  

 

Kinek lehet implantátumot behelyezni?

Ha jó az általános egészsége, és az állkapocscsontja megfelelő, az implantátum lehet egy jó alternatíva Önnek. Az implantálás szempontjából az általános egészség fontosabb, mint az életkor.

Implantátum nem ültethető be mindenkinek. Fontos, hogy legyen megfelelő csontállomány. Vagy ha nincs megfelelő csontállománya, ki lehessen azt alakítani például csontpótlással. Vannak olyan körülmények, amelyek lassítják a gyógyulási folyamatot, és ezért az implantálás nem feltétlenül ajánlott. A cukorbetegség, leukémia és a dohányzás például ilyenek. Akárcsak az eredeti fogak megőrzésénél, az implantátum behelyezése után is fontos a jó szájhigiénia. Ellenkező esetben fogínybetegség alakulhat ki, ami meggyengíti az implantátumot tartó csontot és szöveteket.

 

Fáj az implantátum behelyezése?

Az implantátum behelyezése sok esetben könnyebb is lehet, mint egy foghúzás. Legtöbbször helyi érzéstelenítésben végzik. A kezelés alatt nem érez fájdalmat, de – a foghúzásokhoz hasonlóan – a kezelést követő hétben érzékeny lehet a kezelt terület.

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!