Láthatatlan fogszabályozás – konzultáció

A sikeres láthatatlan fogszabályozós kezelés alapja a megfelelő tervezés.

 

Miért olyan fontos a tervezés?

Láthatatlan fogszabályozásnál azért különösen fontos a tervezés, mert a kezelés közbeni számottevőbb korrekció nehézkes, és adott esetben csak új digitális tervezést követően folytatható a kezelés az eredeti elképzelések szerint.

Hagyományos fogszabályozásnál, illetve a fogászat más területein is kiemelt szerepe van a tervezésnek. A hagyományos fogszabályozásban azonban valamelyest könnyebb a kezelés alatti módosítás. Ennek a fő oka az, hogy több, egymástól független elemből (fogakra helyezett tappancsok, ívek, rugók) épül fel a fogszabályozó készülék.

Így például egy tappancs átragasztásával vagy egyéb változtatásokkal a kezelés újbóli tervezés nélkül folytatható. Azt meg kell itt jegyezni, hogy a kezelés alatti korrekció nem feltétlenül a rossz tervezésnek az eredménye. A fogak mozgásában mindig van egy bizonytalansági tényező: a megfelelő tervezéssel a bizonytalanság nem szüntethető meg teljesen, de az a szükséges minimumra csökkenthető.

A láthatatlan fogszabályozásnál a fogakra a sín fejt ki erőt. Ha a sín akár már egy fognál is rosszul illeszkedik a foghoz, a sín korrekcióra szorul (kisebb korrekciók elvégezhetőek helyben). Mivel a páciens fogszabályozása sok egymás utáni sínnel történik, a sínenkénti apróbb hibák összeadódnak, és néhány sínnel később a tervezett és az aktuális állapot jelentősen eltérhetnek. Azért, hogy apróbb hibák se fordulhassanak elő az egyes síneknél, már a tervezésnél nagyon gondosan kell eljárni. Lehet ugyanis bármilyen szép a készített minta vagy a rá készített sín, ha például a páciens fogairól vett lenyomat rossz minőségű, a szépen legyártott sín nem fog illeszkedni a páciens fogaira.

 

Milyen információk kellenek a fogszabályozó kezelés tervezéséhez?

Ahhoz, hogy megfelelően lehessen tervezni, megfelelő információkra van szükség, melyeket a szakorvos a konzultáción keretén belül gyűjt össze.

Alapvetően öt kategóriában szükségesek információk:

 • Páciens általános egészségügyi állapota, fogazati állapota
 • Páciens célja, motivációja
 • Lenyomatvétel
 • Száj- és arcfotók
 • Röntgenfelvételek

 

Páciens általános egészségügyi állapota, fogazati állapota

Fel kell méri a páciens általános egészségügyi állapotát. Részletesebben erre nem térünk itt ki, de azt fontos hangsúlyozni, hogy a kezelés szempontjából releváns minden tényezőt fel kell tárni. Fogszabályozásnál – és így a láthatatlan fogszabályozásnál is – a mentális egészségre nagy figyelmet kell fordítani, bizonyos mentális egészséggel összefüggő betegségek (pl. pánikbetegség) megnehezíthetik vagy akár lehetetlenné is tehetik egy készülék megszokását.

A láthatatlan fogszabályozás előfeltétele a megfelelő szájhigiénia, ápolt fogazat. A kezelés megkezdése előtt el kell végezni minden szükséges általános fogászati beavatkozást.

A pontos fogászati állapotfelmérés azért elengedhetetlen, mert ez alapján lehet orvosilag felmérni, hogy mik az alternatívák a fogszabályozó kezelésre.

Páciens célja, motivációja

Ahogyan a kezeléshez használt műanyag sínek, úgy a páciensek motivációja is épp oly egyedi. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek általánosan megfogalmazható célok, de fontos hangsúlyozni, hogy a kezelési célok a páciens céljait kell hogy tükrözzék. Például ha egy páciens harapási eltéréssel és egy esztétikai problámával jelentkezik, és az esztétikai problémáját szeretné orvosolni láthatatatlan fogszabályozással, az orvos nem tesz vele jót, ha a páciens céljait felülbírálja, és az ő (orvos) általa jónak vélt megoldást erőlteti.

Szorosan kapcsolódik ehhez a kérdéskörhöz a páciens motivációja. Egy más ember miatt jön-e a páciens kezelésre vagy saját, belső indíttatásból? Elsőre úgy tűnhet, hogy a motiváció kérdése egy elvont, gyakorlati szempontból jelentéktelen kérdés. Ez azonban nem így van. A páciens motivációja nagyon nagy mértékben meghatározza a kezelés sikerét. Különösen igaz ez a láthatatlan fogszabályozás esetén, ahol a sín előírás szerinti viselése nélkül a sikeres kezelés valószínűsége drasztikusan csökken.

Lenyomatvétel

A fogak helyzetének, alakjának a rögzítésére szolgál a fogászati lenyomat. Mivel a lenyomatról készült mintára készülnek el a sínek, csak a pontos, minden részletre kiterjedő lenyomat elfogadható a láthatatlan fogszabályozó kezelés tervezéséhez.

A lenyomatvétel két módon történhet. Lehet egyfelől egy fizikai lenyomatvétel, ahol egy különleges tulajdonságú anyag segítségével rögzítik a fogak helyzetét, alakját. A lenyomatvétel másik, egyelőre kevéssé elterjedt fomája az intraorális szkenner segítségével történő lenyomatvétel, ahol egy készülék segítségével digitálisan rögzítik a fogak helyzetét, alakját. A láthatatlan fogszabályozás szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a két mód közül melyik módon történik a lenyomatvétel.

Száj- és arcfotók

Általában 8 fotó elkészítése javasolt láthatatlan fogszabályozásnál:

 • 3 arcfotó
  • Szemből, páciens mosolyog
  • Szemból, páciens nem mosolyog
  • Oldalról
 • 5 szájfotó
  • Jobbról
  • Balról
  • Szemből
  • Alsó fogakról
  • Felső fogakról

A fotókra azért van szükség, hogy a tervezésnél még jobban megérthető legyen a páciens aktuális állapota, illetve hogy a tervezésnél az arc szimmetriáját, a középvonal (a középvonal egy képzeletbeli, függőleges vonal, amely az arc és a száj jobb és bal oldalát választja el) archoz viszonyított helyzetét is be lehessen állítani.

Röntgenfelvételek

Röntgenfelvételekre nem minden esetben van szükség, azonban van, amikor olyan információt lehet nyerni belőlük (pl. a fogak gyökeréről), amelyet a szakorvos egy alapos szájvizsgálat során sem fedezne fel.

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!