Fognyaki érzékenység

Fognyaki érzékenység az, amikor a fognyaknál (fog koronájának és gyökerének a találkozása) hőre, tapintásra vagy kémiai ingerre hirtelen, éles fájdalom lép fel, ami egyéb fogászati problémával nem magyarázható. A fognyaki érzékenységet az okozza, hogy a dentin szabaddá válik: a dentint – ellentétben a fogzománccal – részben szerves anyagok építik fel, és a dentin – apró csatornáin keresztül – az idegeket tartalmazó fogbéllel kapcsolatban van.

A fognyaki érzékenység gyakoriságát nagyon nehéz megbecsülni, mert tanulmánytól függően nagyon eltérő gyakoriságokat találnak rendre a kutatók. A leggyakrabban talán 20 – 40 % közötti arányt mutatnak a kutatások, de a valóságban ez az arány természetesen lehet a mértnél magasabb vagy alacsonyabb is.

 

Fognyaki érzékenység okai

Ahogy elöljáróban már említettük, a dentin szabaddá válik az ilyen típusú fogérzékenységnél. Ez történhet több dolog miatt, ezek közül sorolunk fel néhányat.

  • Anatómiai okok: a fog koronai részén a dentin-t a fogzománc fedi, míg a foggyökéri részen az ún. cement. Ideális esetben van egy vonal, ahol a zománc és a cement érintkeznek. Vannak azonban olyan esetek, amikor a két fedőréteg nem ér össze, így a dentin szabadon van.
  • Fogzománc kopásaaz általában vízszintes irányű, fűrészeléshez hasonló mozdulattal végzett fogmosás miatt a fognyaki zománc lekophat (abrázió). Az abrázión túl szerepet játszhat az abfrakció (túlterhelés miatti zománckopás) és az erózió (savak hatására történő kopás) is.
  • Fogínyvisszahúzódás: ha az íny visszahúzódik, a dentin-t fedő cement szabaddá válik. A cement a fogzománcnál jóval vékonyabb réteg, ami könnyebben is sérül. Az íny visszahúzódásának lehet az oka a rossz szájhigiénia, illetve az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb a visszahúzódott íny.

Összefoglalva tehát: a dentin három módon lehet szabadon. Egyrészt akkor, ha eredetileg sem volt fedve zománccal vagy cementtel. Másrészt akkor, ha lekopott valamilyen módon a fogzománc. Végül pedig akkor, ha lekopott valamilyen módon a cement.

 

Mely fogakat érinti leggyakrabban a fognyaki érzékenység?

Sajnos erre a kérdésre is nehéz egyértelmű választ adni, de sok kutatás szerint a kisőrlőknél tapasztalható leggyakrabban az ilyen típusú érzékenység.

 

Diagnosztizálása

A fognyaki érzékenység meghatározásakor említettük, hogy a panaszos fognál hirtelen, éles fájdalom lép fel, ami más fogászati problémával nem magyarázható. A diagnózis keretében meg kell állapítani azt, hogy melyik fogat érinti a probléma, a fog mely területét érinti, illetve ki kell zárni az egyéb fogászati problémákat. Például, fogfájást okozhat a fogszuvasodás miatt szabaddá vált dentin is, az ilyen típusú fájdalmat mégsem tekintjük fognyaki érzékenységnek, függetlenül attól, hogy a fájdalom a fognyaki területen jelentkezik.

 

Kezelése

A konzervatív kezelés iránya kettős: a cél lehet a dentin csatornáinak lezárása, illetve a fájdalmat közvetítő ideg jeltovábbításának a megzavarása. Az alábbi kezelések lehetségesek (a felsorolásban mellőzzük a hatásmechanizmus szerinti csoportosítást):

  • Deszenzibilizáló szerek alkalmazása, melyek fogkrémben, zselében, szájvízben vagy egyéb formában érhetők el.
  • Helyi ecsetelés különböző anyagokkal
  • Iontoforetikus kezelés
  • Védő lakkok alkalmazása

Vannak otthoni használatra is elérhető készítmények, illetve olyanok is, amelyek csak a fogorvosi rendelőben érhetők el. Nagyon sok típusú készítmény létezik, minden páciens máshogy reagál a különböző készítményekre, ezért nem biztos, hogy a választott készítmény hatékony lesz.

Főszabályként elmondható, hogy a lehetséges kezelések közül mindig a konzervatívabb kezeléssel érdemes kezdeni. Leírunk egy lehetséges kezelési folyamatot: a fognyaki érzékenység megállapítása után meg kell próbálni megszüntetni a kiváltó okokat (pl. szájhigiénia javítása, helyes fogmosási technika elsajátítása). Ezzel párhuzamosan a páciens elkezdheti gyógyszertárakban elérhető készítményekkel a kezelést. Ha az otthoni kezelés nem vezet eredményre, a kezelés a fogorvosi rendelőben folytatódik (pl. fognyak helyi ecsetelése). Ha a konzervatív kezelések nem használtak, fogtömés vagy fogkorona is szükséges lehet (a dentin egy zománcot pótló fedőréteget kap).

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!