Fogkő

Mi az a fogkő?

A fogkő egy magas ásványi anyag tartalmú lerakódás a fogon. Nem keverendő össze a fogon képződő lepedékkel (más néven plakk-kal), ami egy vékony, áttetsző réteg, és fogmosással, fogselyem használatával eltávolítható. Ezzel a szemben a fogkő fogmosással nem távolítható el, és fehéres, sárgás színű lerakódásként látszik a fog íny feletti részén.

Hogyan alakul ki?

A fogkő kialakulásához alapvetően két dolog kell: a fog felszínén képződő lepedék, illetve nyál.  A nyálból ásványi anyagok válnak ki, amelyek a lepedékben egy lerakódást hoznak létre.

 

Hol lehet fogkő?

Fogkő kialakulhat a fog íny feletti, illetve a fog így alatti részén.

Supragingivalis (íny feletti) fogkő

A fogkőképződés az íny feletti részen a nem megfelelő plakkeltávolítás után kezdődik meg 2 – 14 nappal. (A fogkő kialakulása függ attól, hogy a páciens mennyire tudja tisztítani a fogat, illetve attól is, hogy a páciens nyálának milyen az ásványi anyag tartalma.) Leggyakrabban az alsó metszőfogak belső oldalán, illetve a felső nagyőrlők külső oldalán jelenik meg fogkő. Ennek oka, hogy a nyálmirigyek közel találhatóak ezekhez a részekhez, és – mint említettük – a fogkő kialakulásához elengedhetetlenek a nyálból kiváló ásványi anyagok. A fogkő mértéke páciensenként eltér, van olyan páciens, akinél könnyebben képződik fogkő. A fogkőképződést elősegíti, ha a nyál az átlagosnál lúgosabb kémhatású, több kacium- és foszfátion van a nyálban, vagy a fogakon képződő lepedék nehezen eltávolítható. A már lerakódott fogkő érdes felszínű, így ott még könnyebben képződik lepedék.

Supragingivalis fogkő az alsó frontfogak területén

 

Subgingivalis (íny alatti) fogkő

Az íny alatti fogkő a páciens által nehezen érzékelhető. Kialakulásában a lepedéken felül nem a nyál, hanem egy más típusú folyadék játszik szerepet. Sokszor fekete, sötétbarna vagy akár zöld színű is lehet. Sok esetben olyan pácienseknél van íny alatti fogkő, akiknek valamilyen fogágybetegsége is van.

 

Megoldások

Megelőzés

Fogkő nem tud lepedék nélkül kialakulni. Éppen ezért a megelőzés célja a lepedék megfelelő eltávolítása, illetve a lepedék kialakulásának megnehezítése. Lepedéket eltávolítani főszabályként a rossz hozzáférésű helyekről nehéz. Nehezen hozzáférhető helyek: fogszabályozást igénylő fogak; fogszabályozó készülék vagy rossz fogászati restauráció (pl. tömés) miatt nehezen elérhető fogfelszínek. A könnyen és nehezen tisztítható helyeknél egyaránt fontos a megfelelő fogmosási technika alkalmazása.

Fogkőeltávolítás

A fogkő eltávolítása rendelőben történik, azt fogorvos vagy dentálhigiénikus végzi.

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

A fogorvosi témájú írásaink célja az, hogy a fogászattal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekre válaszokat adjunk egyszerű, közérthető formában. A weboldalon lehetnek tévedések, elírások, pontatlanságok, leegyszerűsítések. Minden esetben a kezelőorvos felelőssége Önt tájékoztatni a kezelés lehetőségeiről, és a kezelőorvosa szakmai véleménye az irányadó.

Ami a fogászati kezelését illeti…

Ha minket tisztel meg a bizalmával, itt tud időpontot kérni hozzánk:

Ha pedig máshova jár, és csak az információéhsége miatt látogatott el weboldalunkra: reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Egészséges fogakat és gyönyörű mosolyt kívánunk Önnek!